Heineken stapt in ambachtelijke brouwer VS

Heineken neemt een belang van 50 procent in de Amerikaanse branchegenoot Lagunitas Brewing Company. Dat maakte de bierbrouwer dinsdag bekend, zonder te vermelden hoeveel er voor de aandelen wordt betaald.

Lagunitas is de op vier na grootste ambachtelijke brouwerij in de Verenigde Staten. De IPA (India pale ale) die het bedrijf in het assortiment heeft, is het meest verkochte biertje in zijn soort in de VS. Ook in Nederland wint dat type bier, dat bitterder smaakt dan gewoon pils en wat meer alcohol bevat, snel aan populariteit.

Het in 1993 in Californië opgerichte bedrijf heeft twee brouwerijen en een derde in aanbouw. Behalve in de VS zelf is het bier te koop in Groot-Brittannië, Canada, Zweden en Japan. Lagunitas verwacht dit jaar ongeveer 1 miljoen hectoliter bier aan de man te brengen. Heineken verkocht vorig jaar wereldwijd ruim 181 miljoen hectoliter.

Topman en oprichter Tony Magee blijft Lagunitas leiden als een zelfstandig onderdeel van het Heineken-imperium. Ook de rest van het huidige management blijft aan. De transactie wordt naar verwachting voltooid in het vierde kwartaal van dit jaar.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen