Heineken slaat met dubbele overname toe in Zuid-Afrika

Heineken neemt het Zuid-Afrikaanse drankconcern Distell Group Holdings over voor ongeveer 2,2 miljard euro. Daarnaast hengelt Heineken Namibia Breweries binnen.

De bierbrouwer koopt voor anderhalf miljard euro het 50,01% belang van Ohlthaver & List Group of Companies in NBL Investment Holdings, de houdstermaatschappij van Namibia Breweries (NBI). Heineken bezit al de 49,99% van de NBI-investering. 

De huidige marktwaarde van NBL, marktleider op de biermarkt in Namibië, wordt geschat op ongeveer 400 miljoen euro.

Tenslotte neemt de Nederlamndse bierbrouwer het kwart van de aandelen Heineken South Africa over van NBI.  

Zodra de deals zijn afgerond zal Heineken alle aankopen bundelen in een nieuw bedrijf. Heineken zal 65 procent van de aandelen krijgen van dit nieuwe bedrijf, terwijl de aandeelhouders van Distell eigenaar worden van de rest.

Met de overname wil Heineken de concurrentie met rivalen als Anheuser-Busch InBev en drankenfabrikant Diageo beter aan kunnen gaan. Eerder dit jaar bevestigde Distell al in gesprek te zijn met Heineken over een overname van het Zuid-Afrikaanse drankenconcern. 

Distell geldt als de grootste producent van wijn, ciders en sterkere alcoholische dranken in Afrika. Het bedrijf is onder andere bekend van de likeur Amarula en Savanna Cider, die ook in Nederlandse winkels worden verkocht. .

Heineken verwacht significante gevolgen voor de omzet en de kosten door de samenvoeging, die op middellange termijn zal bijdragen aan de marges. Ook verwacht de bierbrouwer een positieve invloed op de winst per aandeel in het eerste jaar na afronding van de transacties. De deals zullen naar verwachting in de loop van 2022 worden afgerond.

 

Gerelateerde artikelen