Heijmans wil via deal profiteren van groei in de Brainport

Van Gisbergen heeft een sterke grondportefeuille vlakbij NXP en ASML

Bouwconcern Heijmans koopt bouwer Van Gisbergen, een kleinere branchegenoot in Brabant, voor dertien miljoen euro. Met de overname hoopt Heijmans een sterke positie te veroveren op de markt voor woningbouw in de regio Eindhoven. De vraag naar nieuwe huizen is daar de komende jaren groot door de sterke groei van de techsector in de Brainport, met bedrijven als NXP en ASML.

“Van Gisbergen heeft een grondportefeuille en een sterke reputatie in een groeiende regio van Nederland. Met deze transactie onderstrepen wij ons vertrouwen in de Nederlandse woningmarkt”, stelt Ton Hillen, topman van Heijmans. “De onderliggende vraag naar nieuwbouwwoningen in de regio Groot-Eindhoven blijft immers onverminderd hoog, door sterke economische groei en de groeiende bevolking.”

De laatste jaren koopt Heijmans elk jaar een bedrijf in Nederland. Vorig jaar was dat familiebedrijf Van Wanrooy, in 2022 Dynniq Energy en in 2021 IIBO, een Friese fabriek voor hout- en skeletbouw.

Van Gisbergen blijft zelfstandig opereren. De huidige directeur en aandeelhouder, Peter van Gisbergen, blijft tot het einde van volgend jaar actief bij het bedrijf voor de overdracht van taken. Van Gisbergen boekte vorig jaar een omzet van 45 miljoen euro en een nettowinst van drie miljoen euro.

Na de overname, die de Autoriteit Consument & Markt nog moet goedkeuren, heeft Heijmans in één keer 2200 nog te bouwen woningen erbij in zijn portefeuille. Die zogeheten grondposities liggen in de regio tussen Eindhoven en Tilburg.

Brabant telt enkele grote bedrijven in de chipindustrie en ook veel toeleveranciers van die technologiebedrijven. Onlangs was chipmachinemaker ASML nog kritisch over het vestigingsklimaat voor bedrijven en hoogopgeleide internationale werknemers. Een punt van zorg daarbij was de krappe woningmarkt in de regio.

Peter van Gisbergen, kleinzoon van de oprichter van het 124 jaar oude bedrijf, zegt dat hij al een tijd op zoek was naar een koper omdat hij geen opvolger kon vinden. “Hierbij waren voor mij drie criteria van belang: dat er met respect met de werknemers wordt omgegaan en dat iedereen mee over kan; dat het bedrijf onder eigen naam zelfstandig voortgezet kan worden; dat er vanuit de locatie in Hooge-Mierde gewerkt kan blijven”, zegt hij.

Gerelateerde artikelen