Hegemonie Allen & Overy in league tables 2019

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 11:28
Allen & Overy pakt de eerste plaats en deBreij springt op het podium.

[scroll naar beneden voor volledige league tables]

Beursgang Prosus bepalend in league tables

Advocatenkantoor Allen & Overy (A&O) had een topjaar in 2019. Het kantoor noteerde de grootste dealwaarde én won de award voor Best M&A Law Firm. Het kantoor adviseerde bij 66 deals met een totale waarde van 39 miljard euro. Het kantoor was betrokken bij twee miljardendeals, waaronder de grootste deal van het jaar: de beursgang Prosus van 26 miljard en de verkoop van Vivat door Anbang voor 2,6 miljard.

Op de tweede plaats staan twee Zuid-Afrikaanse kantoren: Webber Wentzel en Glyn Marais. Beide waren betrokken bij de beursgang van Prosus. De Brauw Blackstone Westbroek, vorig jaar nog nummer één, volgt op de derde plaats. Het kantoor adviseerde bij drie Nederlandse miljardendeals: de verkoop van Eneco voor 4,1 miljard euro, de overname van InterXion voor 7,7 miljard en de verkoop van GrandVision voor  7,1 miljard.  

DeBreij springt op podium

De tweede plaats in de league table gesorteerd op aantal deals is voor Loyens & Loeff. Het kantoor was betrokken bij zestig deals, vijf meer dan in 2018. Niet genoeg om Allen & Overy van de troon te stoten, maar wel om deBreij voor te blijven.

DeBreij maakt een sprong van de vijfde naar de derde plaats. Ieder jaar doet de boutique er een schepje bovenop: 41 deals in 2017, 49 in 2018 en 2019 wordt afgesloten met 59 deals. Daarbij viel het kantoor in december dubbel in de prijzen met M&A Awards in de categorieën Best Dutch M&A Law Boutique en Best M&A Lawyer Mid-Market (foto rechts). Dennis de Breij kijkt terug op een druk jaar: "2019 was een jaar van enorme activiteit. Na een druk 2018 best verrassend. Maar veel interesse en veel kansen leiden tot veel overnames. En de overgang naar 2020 is moeiteloos." 

Houthoff grijpt met 53 deals net naast de prijzen, met als in 2018. De nummer drie van 2018, NautaDutilh, eindigt het jaar met 46 deals op de zevende plaats. Dat zal Nauta-advocaat Leo Groothuis niet deren. Na een jarenlange tweestrijd tussen Jan Louis Burggraaf en Arne Grimme heeft Groothuis de award voor Best M&A Lawyer in de wacht gesleept.

Tim Stevens van Allen & Overy wint op de beurs

Tim Stevens van Allen & Overy heeft van alle advocaten de grootste dealwaarde genoteerd. De advocaat adviseerde onder andere bij de grootste deal van het jaar: de Amsterdamse beursgang van technologie-investeerder Prosus voor 26 miljard euro. Ook adviseerde Stevens bij de beursgangen van Fastned en Marel. In 2018 eindigde de A&O-partner op de zesde plaats. Björn van der Klip heeft met ruim elf miljard euro de tweede plaats in de wacht gesleept. De advocaat van Stibbe adviseerde onder andere bij twee miljardendeals: de overname van Vivat door Athora voor 2,6 miljard euro en de overname van GrandVision door EssilorLuxottica voor 7,1 miljard.

De Best M&A Lawyer 2019 – Leo Groothuis – staat met negen miljard op de derde plaats. De advocaat adviseerde onder andere bij de GrandVision-deal en bij de overname van EndemolShine voor twee miljard. Groothuis is ook betrokken bij de megafusie tussen Fiat en Peugeot, maar die valt buiten de criteria voor de Nederlandse league tables van MenA.nl. Onno Boerstra – de nummer één van 2018 – eindigt 2019 met een 19e plaats. In 2018 had hij een rol bij de miljardenovername van AkzoNobel Specialty Chemicals, maar in 2019 was hij – zover bekend – niet betrokken bij een miljardendeal.

Diederik Baas van CORP. doet de meeste deals

Advocaat Diederik Baas van CORP. heeft met 23 deals van alle advocaten de meeste deals gedaan. Opvallend, want zijn kantoor staat niet in de league tables. In 2018 viel Baas met 11 deals nog buiten de league tables. Het lijkt erop dat Baas het stokje van zijn collega Paul van den Belt heeft overgenomen. Van den Belt stond in 2018 met 18 deals op de tweede plaats, terwijl hij in 2019 maar bij één deal vermeld staat als teamleider.

Matthijs Ingen-Housz staat met 19 deals op de tweede plaats. Zijn kantoor is gespecialiseerd in venture-capital-deals en dat blijkt uit zijn deals. Zo adviseerde hij bij de bij investeringen van onder andere Oost NL, INKEF Capital, henQ, Thuja Capital en Naspers Ventures.

 

Gerelateerde artikelen