Heel Europa keert zich tegen overnames

Een groeiend aantal Europese landen schermt technologische kennis af voor overnames door buitenlandse partijen. Nederland blijft niet achter. Dat  signaleert het FD.

Sinds de Amerikaanse president Donald Trump de VS tot zijn eerste en enige prioriteit heeft gemaakt, laten landen in heel Europa hun streven naar wereldwijde vrijhandel varen en bekijken ze met argwaan overnamepogingen, vooral uit China en Rusland. In Europa ging eind vorig jaar een voorstel rond om het aan de lidstaten over te laten overnames te toetsen aan nationale veiligheid en openbare orde. Ook een koper uit een andere lidstaat zou de deur gewezen moeten kunnen worden. Brussel heeft vooral zorgen over staatsbedrijven van buiten de EU die uit strategische overwegingen Europese technologie kopen. 

Individuele lidstaten lopen al vooruit op mogelijke Europese regelgeving. Enkele voorbeelden:
– De Britse regering-May wil nog meer greep krijgen op buitenlandse overnames van Britse bedrijven en komt met wetgeving die vraagt dat elke transactie die een veiligheidsrisico voor de Britse samenleving kan inhouden, eerst wordt gemeld aan het kabinet. Vrijwillig, dat wel. Maar de overheid kan maanden later alsnog ingrijpen.

– Duitsland kan met een beroep op de nationale veiligheid of de openbare orde elke poging van een bedrijf van buiten de EU blokkeren om een belang van 25% of meer te nemen in een Duitse onderneming. Deze wet is in eerste instantie vooral gericht op de defensie-industrie en IT-bedrijven die zich bezighouden met digitale beveiliging. Maar sinds vorig jaar kan de overheid ook een veto uitspreken over de overname van bedrijven die betrokken zijn bij 'kritische infrastructuur'. 
– Nederland blijft niet achter. Het begin dit jaar gepresenteerde wetsvoorstel Ongewenste Zeggenschap Telecommunicatie verplicht bedrijven eerst een melding te doen bij het ministerie van Economische Zaken als het een belang wil verwerven bij een Nederlandse onderneming met een zogeheten 'vitaal' belang in telefonie, internet of datacenters. 

Bron: FD

Related articles