H. Essers en Fluxys winnaars M&A Awards België

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 11:12
Carbon champagne, kaviaar, tonijn en 200 M&A topprofessionals... Een bruisend Concert Noble in Brussel als decor voor hét event in de Belgische wereld van M&A, private equity en corporate finance.

>> Bewonder alle foto's van de M&A Awards 2018 
>> Bekijk alle winnaars & juryrapporten

Valerie Thys, gehuld in een goudkleurige galajurk, presenteerde deze avond met verve. Na de tweehonderd gasten hartelijk te hebben verwelkomd nodigde zij Ezri Blaauw en Urbain Vandeurzen op het podium om te vertellen over het fenomeen dat M&A Awards heet. “Waarom een M&A Awards event in België”, was de vraag van Valerie aan Ezri. De M&A Community Manager van Alex van Groningen BV had zijn antwoord paraat. Na tal van professionals in de sector te hebben gesproken, was de conclusie snel gemaakt. Er is ruimte in België voor het evenement dat in Nederland inmiddels een vaste waarde in de wereld van fusies en overnames is, aldus Blaauw. Urbain Vandeurzen: "De tijd is er gewoon rijp voor, dit is het juiste moment om M&A in België een groter podium te geven.”

Peter De Keyzer

Dan verschijnt Peter De Keyzer op het podium, managing partner Growth Inc. en voormalig chef-econoom van BNP Paribas Fortis. De keynote speaker tijdens het diner neemt de ontwikkelingen tussen 2008 en 2018 (kredietcrisis, eurocrisis, Brexit en de verkiezing van Trump) onder de loep. Maar eerst kijkt hij terug naar de historie, naar de val van de Berlijnse muur in 1989 en de start van de globalisering. De laatste jaren is er juist een tegengestelde trend te zien: de-globalisatie en de bouw van nieuwe muren, stelt De Keyzer. "De Berlijnse muur werd gebouwd en weer afgebroken. De muren die nu worden opgetrokken bieden kansen en vroeg of laat worden deze ook weer afgebroken. Het zijn uitdagende tijden, maar die heeft de wereld vaker gekend. Ook hier slaan we ons weer doorheen.”

Mid Cap Deal voor H. Essers

Het diner was, zoals we bij onze zuiderburen mogen verwachten, een groot culinair feest. Zonder de complete menukaart te willen opsommen, noemen we hier toch even de tuna tartare, de wilde eend en het grand dessert. Geflankeerd door de Pierre Henri Ma Reserve Chardonnay Viognier 2016 en de Don Diego Escolano Grand Reserva 2010. 

En dan het hoogtepunt van deze Brusselse avond, de uitreiking van de felbegeerde Awards. Met als eerste: de prijs voor de beste M&A-deal Mid Cap. De overname van Huktra NV door H. Essers belandt op de hoogste trede. Op het eerste gezicht wellicht een niet zo bijzondere deal tussen twee familiebedrijven, maar de jury is ervan overtuigd dat hier sprake is van een unieke culturele en strategische ‘fit’ tussen de twee hoofdrolspelers.

De jury ziet de overname van Huktra niet als een opzichzelfstaande transactie, maar als een logisch onderdeel van de langetermijnstrategie van het bedrijf. Door deze acquisitie van Huktra geeft H. Essers verder uiting aan het geloof in de eigen sector en de mogelijkheden voor internationale expansie.

Deze moedige keuzes en het sterke geloof in de eigen (acquisitie) strategie, beloont de jury daarom met de M&A Award Best Mid Cap Deal. “Voor ons team is het belangrijk dat we nu de bevestiging krijgen voor deze mooi transactie en de achterliggende strategie”, verwoordt Gert Bervoets namens H. Essers de trots van zijn bedrijf. “En omdat het een Belgische overname is, past deze ook cultureel goed. Het emotionele aspect van beide familiebedrijven speelde een belangrijke rol bij deze deal.”  

Large Cap Deal voor Fluxys

De winnaars van de M&A Award Large cap deal
De M&A Award voor de beste Large Cap Deal ging naar de overname van Dunkirk LNG Terminal door Fluxys. Een strategisch complexe acquisitie, concludeert de jury. Waarbij door de creatieve manier van financieren het maximale resultaat is bereikt. Met een klein bedrag op de balans, heeft een relatief kleine Belgisch bedrijf een controlerend belang in Dunkirk LNG Terminal weten te bemachtigen.

“We zijn enorm trots en hebben hard voor deze deal gewerkt. En deze LNG-transactie is bovendien goed voor België”, zegt Pascal De Buck, topman van Fluxys. Volgens de CEO is de toekomst dan ook veelbelovend: “Er gebeurt veel in deze sector en daarin speelt LNG een belangrijke rol.”

Deze geweldige avond werd mede mogelijk gemaakt door Nederlandse partners als Alvarez & Marsal, Lincoln International, ING en Nielen Schuman. Die dus naast het M&A Awards event in Nederland óók pal achter de Belgische editie staan. Ansarada, aanbieder van AI powered virtual data rooms, trad op als hoofdsponsor.    

Na afsluiting van het diner worden de winnaars met hun Award én die grote fles champagne op de foto vereeuwigd. Waarna het tijd is om het officiële programma van dit Belgische M&A Award event af te sluiten. Maar alleen het officiële… Want in de feestzaal, met muziek van de plaatselijke dj, ging het tot in de kleine uurtjes door. Met dans en met een drankje. En ja, er werd natuurlijk óók volop genetwerkt… .

De zeskoppige vakjury van de Belgische M&A Awards 2018 bestaat uit captains of industry en M&A-experts: Urbain Vandeurzen (Chairman Panel of Judges and former CEO LMS & honorary chairman Voka), Professor Philippe Haspeslagh (Honorary Dean Vlerick Business School, chairman Ardo), Eric van Zele (vml. CEO Barco), Renaat Berckmoes (Partner Fortino Capital), Michaël Sephiha (De Tijd) en Pierre Demaerel (voorzitter BVA).
Gerelateerde artikelen