Guus Franke, CEO Axiom Partners: ‘DAS-deal Europees uitrollen’

"Prachtige deal, we hebben een Nederlandse parel, relatief onbekend bij het grote publiek én bij investeerders, weten over te nemen. En nu gaan we voor die Europese top."

Zo omschrijft Guus Franke, oprichter en CEO van Axiom Partners, de acquisitie van de credit management-tak van DAS Holding NV.

De corporate finance-boutique neemt per direct de belangen in Cannock-EDR Holding BV en haar dochtermaatschappijen van DAS Holding NV over. Waarmee ’s lands grootste creditmanagement-organisatie, met een jaaromzet van 32 miljoen euro, in handen komt van Axiom Partners.

Een overname die naadloos past in de strategie van het in Zwitserland gevestigde bureau, met kantoren in Amsterdam en Londen. Axiom, met op dit moment voor meer dan een miljard euro omzet in beheer, streeft bestendige internationale groei na in de financiële-, staffing- en productiesector.

Guus Franke, founder en CEO: “Cannock-EDR is een belangrijke speler op het gebied van creditmanagement en kan onder onze paraplu in Europa het verschil maken. We richten ons op outsourcing en dienstverlening in combinatie met de recent al overgenomen De Staffing Groep (DSG) en de toekomstige acquisitie van een financieringsbedrijf voor het MKB. Daarmee willen we die belangrijke pan-Europese speler worden. Volgende maand denken we nog drie overnames te kunnen afronden. In Cannock-EDR Holding gaan we investeren, we breiden onder meer het pakket financiële producten uit.”

Opmars richting Europese top
Axiom noemt Economic Data Resources van de overgenomen partij een unieke databank. “Van onschatbare waarde”, zegt Guus Franke. “In die database is het betalingsgedrag van elke Nederlander opgeslagen. De techniek is vergevorderd. Waar andere databanken betalingsgedrag elk jaar analyseren, doet Cannock-EDR dat voor consumenten en bedrijven dagelijks. Met als gevolg dat grote financiële risico’s voor derde partijen worden weggenomen. Dit is een waanzinnig, dertig jaar oud bedrijf met 400 bevlogen en technisch hoogbegaafde medewerkers, een bedrijf dat internationaal het verschil kan maken. We verwachten dat deze deal als een katalysator werkt in onze opmars richting de Europese top.”

Het door de CEO al genoemde De Staffing Groep, met een jaaromzet van 450 miljoen euro, werd vorig jaar ingelijfd en is één van de grootste leveranciers van vaste en flexibele kennis en capaciteit van Nederland. Voor De Staffing Groep werken dagelijks meer dan 3300 professionals op het gebied van Total Talent Management voor zowel de overheid als voor partijen in de energiesector, financiële dienstverlening, hightech en IT. Doorslaggevend voor het besluit tot overname was de kracht van het familiebedrijf.

“Je voelt daar die enorm positieve sfeer”, weet Guus Franke van Axiom Partners. “De oprichter, directie en wij, als nieuwe eigenaren, delen dezelfde passie en toekomstvisie over voortzetting van de huidige stabiliteit en de groeikansen. Ook deze eerdere overname past naadloos in onze strategie om ons met het bestaande directieteam te richten op de internationale staffing-markt. Want daarin willen we, door middel van acquisities en organische groei, die prominente positie innemen.”

Rust voor werknemers en stakeholders
Axiom Partners zet bij M&A altijd in op verdere professionalisering en zorgt voor rust onder werknemers en stakeholders van overgenomen partijen. De Zwitserse corporate finance-boutique adviseert en werkt samen met, en voor institutionele beleggers, asset managers en internationale grootbanken. Behalve adviserend, is het bureau als professionele investeerder actief betrokken bij verschillende organisaties.

“Onze meerwaarde is dat we na overnames altijd van verdere groei uitgaan en het lange termijn plaatje voor ogen houden”, zegt Franke. “Dat geldt ook voor de acquisitie van de credit management-tak DAS Holding NV. We willen daar een divisie aan toevoegen en vervolgens de private debt-markt instappen. Drieënhalf jaar geleden hoorde ik al dat DAS zich op hun core business – onder andere rechtsbijstand – wilde concentreren en verkoop van de credit management-activiteiten overwoog. Toen, bij mijn vorige bedrijf en vorige werkgever, lukte het niet de deal financieel rond te krijgen. Nu ben ik met Axiom Partners zelfstandig en groot genoeg en heb de overname dus zelf gedaan.”

Bedragen noemt de founder/CEO niet, hij wil alleen kwijt dat “de acquisitie zeker geen koopje was”. “Maar wel elke euro waard”, vervolgt Guus Franke. “De kennis binnen Cannock-EDR Holding is enorm groot en dankzij die database weet je dus 24/7 heel goed met wie je zaken doet of – wellicht nog belangrijker – had wíllen doen. Dat voortdurend inzicht hebben in alle financiële details is natuurlijk een fantastische asset waardoor partijen veel sneller kunnen anticiperen. Omdat je immers weet dat er altijd de bescherming van die betrouwbare en up-to-date kennis in huis is.”

Continuïteit na overname key
Omdat Cannock-EDR Holding – zeker internationaal – niet erg bekend is en volgens Franke zelfs ‘a best kept secret’, gaat Axiom Partners de nieuwste aanwinst uitgebreid voor het voetlicht brengen. Want ook dat aspect van private equity en corporate finance zit in het dna van de boutique-speler.

“Werken in een succesvol bedrijf is voor iedereen leuk, daarom zorgen we voor continuïteit na een overname”, aldus Franke. “Het Axiom-team telt nu 34 collega’s en die beschikken ieder over heel verschillend en onderscheidend dna. Als CEO geef ik de teams veel vrijheid, maar uitgangspunt is natuurlijk wel dat de lijnen moeten worden uitgezet. Want uiteindelijk is een bedrijf eerder een soort dictatuur, dan een democratie waar iedereen een stem heeft.”

Waar hij eind 2022 én over vijf jaar met Axiom Partners wil staan? “In december, over elf maanden, willen we een omzet van twee miljard euro noteren en in de staffing industry de Europese Top 5 binnenstormen. En over vijf jaar willen we die speler zijn die in twaalf landen – waaronder Engeland en de Verenigde Staten – actief is.”

Bij dat harde werken hoort ook hard ontspannen, in de doctrine van Axiom Partners. “Naar een overname toe werken, is heel hectisch, heel inspannend, vooral als het om die laatste loodjes gaat”, weet de CEO. “Die druk moet je combineren én compenseren met humor en ontspanning.”

Daarom wordt er op elk van de Axiom-kantoren vrijdagmiddag een wedstrijdje elektrisch steppen georganiseerd. Guus Franke: “En afgelopen december hebben we, ingegeven door de corona-restricties, in een grote hal in Utrecht voor al onze medewerkers en zakelijke partners en hun achterban een enorm drive-in Sinterklaas-feest gehouden; zo’n 150 mensen kwamen met hun auto door een sluis die hal in. Serveersters op rolschaatsen brachten het eten, terwijl zangeres Trijntje Oosterhuis het publiek toezong. In no-time bedacht, in vier dagen uitgewerkt… Ja, ook daar sta je als entrepreneur in M&A voor.”

Gerelateerde artikelen