Grote ‘reset’ voor venture capital in 2023

Techsector in mineur, VC ook. Tijdelijk dan.

Een economische neergang als gevolg van de stijgende rente en de oorlog in Oekraïne heeft de stemming in de techsector veranderd. Academici van het London Business School's Institute of Entrepreneurship and Private Capital deelden hun visie op hoe 2023 zal verlopen met Tech.eu.

Gary Dushnitsky, Associate Professor Strategy and Entrepreneurship aan de LBS, verwacht een 'reset' – geen ineenstorting – in de techsector en in de VC-sector. "De impact die wordt gevoeld in technologie en venture vertegenwoordigt grotendeels een reset, na jaren van overdreven groei. Het betekent niet dat de vraag of de maatschappelijke behoefte aan innovatie afneemt. Technologie blijft de sleutel tot het aanpakken van enkele van de grootste uitdagingen in de wereld – van klimaatverandering tot financiële ongelijkheid, vergrijzing en gezondheidszorg – en deze uitdagingen zullen de komende jaren alleen maar groter worden", zegt hij. 

John Mullins, Associate Professor of Management Practice aan de LBS, voegt toe: "De massaontslagen in de hele techsector en de bevriezing van promoties of loonsverhogingen zullen de impuls zijn die het beste talent van vandaag nodig heeft om voor zichzelf te beginnen; om van passieprojecten startups te maken. Door deze verschuiving zullen mensen en middelen ook goedkoper dan voorheen beschikbaar komen, waardoor het gemakkelijker en financieel haalbaarder wordt om de sprong te wagen."

En, zegt Dushnitsky: "Veel VC's overwegen al om de volgende generatie innovatieve ondernemers te financieren. Andreessen Horowitz heeft bijvoorbeeld een nieuwe structuur aangenomen in een poging om cryptostarters te steunen en ervan te profiteren. Wat investeerders doen en hoe hun fondsen zijn gestructureerd, zal evolueren en zich aanpassen in lijn met de ondernemende ventures die ze ondersteunen, in plaats van de economische neergang zelf."
 

Gerelateerde artikelen