‘Grote PE-exits in de media en tech in voorbereiding’

BDO ziet het zonnig in voor het aantal deals in de tech.

In het tweede kwartaal van 2024 is het aantal deals in de sector Technologie & Media gestegen naar het hoogste niveau sinds het eerste kwartaal van vorig jaar. Deze toename is in lijn met de algemene trend, waarbij zowel kopers als verkopers weer actiever worden, aldus Maarten Kuil, Partner Advisory | Corporate Finance bij BDO Nederland.

BDO Nederland verwacht dat het aantal deals in het derde kwartaal verder zal toenemen, met name door de terugkeer van internationale kopers op de markt. Ook de vooruitzichten per sub-sector zijn positief.

Momenteel worden er meerdere grote exits voorbereid bij PE, zo signaleert BDO. “Naar verwachting zullen deze portfoliobedrijven vanaf de tweede helft van 2024 op de markt komen. De M&A agenda voor grote deals lijkt voor 2025 derhalve goed gevuld.”

Het aantal deals in softwarebedrijven is in het tweede kwartaal van 2024 gelijk gebleven: rond de veertig. BDO Nederland ziet meer activiteit ontstaan in de IT services en digital agencies. Het aantal deals waar private equity bij betrokken is blijft rond de 60 deals dit kwartaal, waarbij de groei in het totale dealvolume vooral te danken is aan strategen.

BDO noemt het opvallend dat van deals met een koper of verkoper van buiten Europa terugloopt. Wellicht kijken kopers buiten eerst naar hun thuismarkt, voordat de vlik weer op intercontinentale deals wordt gericht.

Verder valt op dat het aantal deals met een Nederlandse koper en verkoper sterk is gegroeid: van 49 naar 62 deals. Dit is in lijn met BDO’s waarneming dat de Nederlandse markt weer in beweging komt.

Maarten Kuil vraagt verder aandacht voor de toenemende interesse voor nichebedrijven. “We merken dat de interesse van kopers verschuift van full-service agencies naar niche specialisten, bijvoorbeeld op het gebied van e-commerce of zelfs gericht op een specifieke technologie zoals Magento, Hubspot of Shopify.”

Gerelateerde artikelen