Groeigeld voor Fairphone

Nederlandse overheid en ABN AMRO steken miljoenen in smartphonebedrijf.

Het Nederlandse smartphonebedrijf Fairphone kan rekenen op 49 miljoen euro aan nieuwe investeringen. Dat geld komt van het door de overheid opgerichte investeringsfonds Invest-NL, het ABN AMRO Sustainable Impact Fund en enkele andere investeringspartijen. De onderneming wil met het geld onder meer groeien, meer gerecyclede materialen gebruiken en leningen betalen.

Fairphone produceert duurzame telefoons met bijvoorbeeld hergebruikte materialen en probeert in het productieproces de omstandigheden van werknemers te verbeteren.

Het bedrijf wil waardeketenprogramma’s voor mijnbouw in Afrika en Zuid-Amerika uitbreiden, net als programma’s voor eerlijke lonen in Azië. Ook gaat een deel van het geld naar productontwikkeling en een verbetering van de klantenservice.

Ook wil bedrijf bestaande leningen aflossen, waardoor onder meer 1000 crowdfunders het bedrijf desgewenst als aandeelhouder kunnen verlaten. Fairphone wil ook aandeelhouder PYMWYMIC uitkopen.

Fairphone haalde in 2018 in totaal 2,5 miljoen euro aan crowdfunding op via converteerbare leningen bij ruim 1800 particuliere crowdfunders.

Invest-NL noemt het bedrijf een voorbeeld binnen de elektronica. "Met zijn ongeëvenaarde aanpak om ethische producten te maken waarbij zowel mensen als de planeet centraal staan, zet Fairphone nieuwe standaarden voor de hele industrie", aldus Elisabeth Storm de Grave van Invest-NL.
 

Gerelateerde artikelen