Grensoverschrijdende deals Q3 op laagste niveau in vijf jaar

Het aandeel van grensoverschrijdende deals op de totale dealmarkt is in het derde kwartaal gezakt tot het laagste punt in de afgelopen vijf jaar. Dat blijkt uit cijfers van mena.nl.

[bekijk de grafieken onderaan tekst] 

In het derde kwartaal ging 45,16 procent van de Nederlandse overnames over de grens. Een lichte daling ten opzichte van de 45,41 procent van het tweede kwartaal. Het aandeel grensoverschrijdende deals is nu drie kwartalen op rij gedaald. 

Het aandeel grensoverschrijdende deals schommelt al jaren rond de vijftig procent met een licht dalende trend. In 2014 ging het aandeel internationale deals nog over de 60 procent heen. Sinds 2018 dook het aandeel structureel onder de 50 procent. 

Nederlander vaker grens over

De grensoverschrijdende deals zijn op te splitsen in deals waarbij een Nederlandse koper in het buitenland gaat shoppen (outbound) en andersom (inbound). Hieruit blijkt dat Nederlandse bedrijven relatief vaker in het buitenland kopen: Het aandeel outbound deals is gestegen van 30 procent in Q2 naar 40 procent in Q3. 

Duitsland favoriet overnameland

Dit jaar is Duitsland is de favoriet bestemming voor Nederlandse kopers. In 2018 waren de Verenigde Staten nog nummer één. De Amerikanen zijn nog wel de meest actieve (buitenlandse) kopers op de Nederlandse M&A-markt. 

De overname (dan wel fusie) van het Britse Just Eat door Takeaway.com voor 5,5 miljard euro is de grootste outbound deal van de eerste drie kwartalen. De overname van GrandVision door het Franse EssilorLuxottica voor 7,13 miljard euro is de grootste inbound-deal. 

 

Related articles