Goldman Sachs verdiende 92 miljoen aan M&A-advies Kellanova

De recordfee voor M&A-advies zou wijzen op herstel van de dealmarkt.

Wat levert het begeleiden op van een grote, internationale deal? In het geval van Goldman Sachs is dat 92 miljoen dollar. Dat heeft de Amerikaanse bank volgens de Financial Times verdiend als adviseur van Pringles en Pop-Tarts-maker Kellanova bij de verkoop aan Mars voor 36 miljard. Volgens de Britse zakenkrant is dit een van de grootste M&A-betalingen op Wall Street in de afgelopen jaren.

Zelfs naar Wall Street-normen is de fee voor Goldman Sachs enorm, schrijft de FT,  vooral gezien de omvang van de transactie. De vergoeding van Goldman onderstreept volgens de krant het groeiende optimisme in de VS over de opbloeiende  M&A-activiteiten, na een matige twee jaar. Het overgrote deel van beide vergoedingen is afhankelijk van het succesvol afronden van de deal.

De deal van 36 miljard van Mars voor Kellanova is de grootste Amerikaanse fusie die dit jaar is aangekondigd. Maar grotere deals die vorig jaar zijn overeengekomen, leverden desalniettemin lagere vergoedingen op voor de betrokken banken, aldus de FT.

Goldman Sachs begeleidde vorig jaar de verkoop van Pioneer aan Exxon voor meer dan zestig miljard dollar, wat de bank een vergoeding van ongeveer 46 miljoen dollar opleverde. De begeleiding van de verkoop van Hess Corp aan Chevron ter waarde van zestig miljard dollar, leverde tachtig miljoen dollar op.

Gerelateerde artikelen