Goldman Sachs kocht erop los met Chinees staatsgeld

Chinees investeringsbedrijf bemoeit zich actief met gekochte bedrijven.

Goldman Sachs heeft een reeks Amerikaanse en Britse bedrijven gekocht met Chinees staatgeld. Dit is gebeurd via een fonds waarin de Chinese overheid geld heeft gepompt. Een van de bedrijven die is gekocht met dit geld, is het cyberbeveiligingsbedrijf Nettitude, dat diensten levert aan de Britse overheid.

Volgens de Financial Times zit er 2,5 miljard dollar in het private equity partnerschapsfonds, dat is opgezet in 2017 met het staatsinvesteringsfonds China Investment Corporation. Het nieuws komt op het moment dat de VS en Europese overheden China weg proberen te houden van gevoelige technologie. Goldman Sachs heeft nooit bekendgemaakt dat ze op overnamepad was samen met de Chinese overheid.

De Financial Times somt een aantal van de overgenomen bedrijven op: een start-up die wereldwijde toeleveringsketens volgt, een adviesbureau voor cloud computing, een bedrijf voor geneesmiddelentests en een fabrikant van systemen die worden gebruikt voor kunstmatige intelligentie, drones en batterijen voor elektrische voertuigen.

Het China-US Industrial Cooperation Partnership Fund is opgezet tijdens het staatsbezoek van Donald Trump aan Peking in 2017. Ondanks de steeds beladen relaties tussen Peking en het Westen de afgelopen jaren, heeft Goldman de activiteiten van het fonds opgevoerd, met vier investeringen in 2021 en één vorig jaar.

Goldman Sachs was niet de enige investeerder in de genoemde bedrijven, schrijft de Financial Times. Maar het Chinese staatsinvesteringsfonds is nauwer betrokken bij de bedrijven die het koopt dan de typische beleggers in de meeste buy-outfondsen.

Gerelateerde artikelen