Goldman Sachs betrokken bij 210 miljard dollar aan transacties

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs was in het eerste kwartaal van 2015 als adviseur betrokken bij wereldwijd 210,9 miljard dollar aan deals. Daarmee blijft het J.P.Morgan (209,2 miljard) nipt voor. Op plek drie staat Morgan Stanley met 165,7 miljard.
De mondiale M&A activiteit bereikte 887,1 miljard dollar (9.478 deals) in het afgelopen kwartaal, een stijging van bijna een kwart ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit gegevens van Dealogic, een onderzoeksplatform voor investment banks. De laatste keer dat er in een kwartaal voor zo’n groot totaalbedrag aan deals werden gesloten, was in 2007. 
 
The Wall Street Journal rekent daar nog de deals van na 1 april bij en concludeert dat er dit lopende jaar al voor meer dan 1 biljoen dollar aan deals zijn gesloten. Vorige week werd bijvoorbeeld bekend dat Shell voor 64 miljard euro (70 miljard dollar) de Britse gasproducent BG koopt, waardoor de grootste, onafhankelijke producent van vloeibar gas ontstaat. Daarnaast kocht farmaceut Mylan vorige week voor bijna 30 miljard dollar concurrent Perrigon. 
 
Provisieparade
Adviserende investment banks profiteren van de roerige overnamemarkt middels provisies. Bij een megedeal als die van Shell, waar Goldman Sachs aan van de adviseurs was, kan de totale provisiepot oplopen tot zo’n 100 miljoen dollar, schrijft de krant van Rupert Murdoch. Goldman was ook betrokken bij de verkoop van het Nederlandse TNT aan het Amerikaanse FedEx. Bij zo’n acquisitie van 4,4 miljard strijkt een leading advisor doorgaans enkele miljoenen op. 
 
De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs was in het eerste kwartaal van 2015 als adviseur betrokken bij 210,9 miljard dollar aan deals. Daarmee blijft het J.P.Morgan (209,2 miljard) nipt voor. Op plek drie staat Morgan Stanley met 165,7 miljard. De extra inkomsten bij M&A advies zijn meer dan welkom aangezien veel andere activiteiten van investment banks onder druk staan. 
 
Strategische partijen, oftewel bedrijven, domineren de fusie- en overnamemarkt. Zij hebben veel geld in kas omdat zij tijdens de crisis de uitgaven hebben teruggeschroefd. Bovendien kunnen kredietwaardige bedrijven als Shell en Nestlé tegen een zeer lage rente lenen, en zo hun overnames goedkoop bekostigen.
 
Rendement voor private equity
Private equity maatschappijen zijn voorzichtiger geworden met acquisities en kochten voor tien miljard minder aan bedrijven dan vorig jaar. De aandelenkoersen staan immers hoog, en voor overnames wordt veel betaald. Dat maakt het voor financiële partijen – die niet zozeer een strategisch doel nastreven maar gaan voor het beleggersrendement – juist interessant om te verkopen. In totaal verkochten financiële partijen voor meer dan 86 miljard aan deelnemingen, zo blijkt uit de cijfers van Dealogic. Dat is 8% meer dan vorig jaar. 
 
Opvallend is er niet zozeer méér deals zijn gesloten dit jaar – het aantal transacties was zelfs lager dan vorig jaar. Maar door de hoge bedragen die worden betaald is de totale waarde aan transacties toch op het hoogte punt sinds 2007. De vraag rijst dan of de prijzen die worden betaald voor overnames, niet te hoog zijn. “Executives in all sectors are saying: ‘We have a good stock price, a good financing market and our business is well in hand. It’s time to think about something more expansive, like M&A,” aldus een M&A adviseur tegenover de Journal.  
 
— 
 
Houd MenA.nl in de gaten voor de league tables van Q1 2015 om te weten welke investment bank en juridisch kantoor er in Nederland aan de leiding zijn.
 
Gerelateerde artikelen