Goede dealmakers kijken verder dan de papieren werkelijkheid (Corporate Growth Summit)

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:49
Tijdens het Corporate Growth Summit 2017 werden M&A-professionals uitgedaagd om verder te kijken dan de boekhouding en het contract.

Bekijk hier de foto's van Corporate Growth Summit 2017

Het thema van deze editie bij KPMG in Amstelveen was 21th century leadership needed. Leiderschap, in talloze abstracte managementboeken wordt u er mee overspoeld. Iedereen vindt er wat van, weinigen doen er iets mee. De sprekers op het Summit zijn met zorg geselecteerd door de M&A Community. Zij liepen de open deuren voorbij en wierpen concrete vragen op. 

De openingsspreker, de bekende zakenfilosoof Fons Trompenaars, was helder. Hoewel het merendeel van de Zuidas wordt bevolkt door juristen en financieel specialisten, weten we allemaal dat het succes van overnames en andere bedrijfstransformaties wordt bepaald door cultuur – niet door cijfers en juridische afspraken. De middag begon met een lesje cultuur, gebracht met een humor en eruditie die in de menselijke geschiedenis alleen nog bij Trompenaars is geconstateerd. 

Ja, het is flauw om te zeggen, maar u heeft echt wat gemist (mocht u er niet bij zijn geweest).

Rob Luijnenburg (voormalig director corporate strategy bij Fugro) en Hans Laarakker (M&A director bij FrieslandCampina) brachten de zaal weer even back to business. Ze spraken over wat het Nederlandse bedrijfsleven sterk maakt en wat het nodig heeft om ook de rest van deze nog jonge eeuw in al die concurrentielijstjes te domineren. 

Daarnaast was er een oproep van Joost Scholten, voormalig zakenbankier bij Merrill Lynch en op dit moment een van de vele aanjagers van het NL 2025, een initiatief dat mensen en ideeën bij elkaar brengt. “Dat doen we om doelstellingen te halen waar 80% van de Nederlanders het over eens is, zoals excellent onderwijs en duurzame groei.” Een makkelijkere manier om met interessante bedrijven en ondernemers in aanraking te komen, vindt u zelfs bij de community’s van Alex van Groningen niet. Onder meer Frans van Houten en Erben Wennemars gingen u al voor. 

Management de belangrijkste asset

Over Frans van Houten gesproken, wie aan leiderschap denkt, denkt natuurlijk aan CEO’s. Headhunters Patricia Flipsen en Willem Dokkum legden uit waar een leider in de 21ste eeuw aan moet voldoen. Dokkum maakte ook het

pleidooi voor meer ‘due dilligence’ op het gebied van het management. Iedere investeerder erkent immers dat het management de belangrijkste asset van het bedrijf is, waarom is er dan zo weinig aandacht voor de selectie daarvan? Duidelijk, bij Ebbinge staan ze te trappelen om meer werk.

De laatste maar zeker niet de minste plenaire sessie – naast natuurlijk alle geheime ronde tafels die er ook waren maar waar we niets over kunnen zeggen – was die van de Vrije Denkers met de boodschap 'Doen is de beste manier van denken!'. Waarom blijft iedereen toch zo hangen in die kudde? Waarom durven we zo weinig te doen wat afwijkt?

Hebben we in deze tijd, waarin alles in rap tempo gaat, juist niet een veel dynamischer manier van werken en proberen nodig? Zeker wel! Arthur Kruisman en Patrick Donath lieten mensen ervaren hoe. Zij werden met een 8.9 gewaardeerd voor hun ​interactieve workshop. ​Zij stellen hun presentatie beschikbaar voor ​de ​leden van de M&A Community ​beschikbaar ​en is

hier te downloaden. ​Hieronder de trailer van deze workshop. ​

De cultuur van een bedrijf, de leiderschapsstijl van een CEO, het economisch beleid, de eigen ik: het kwam allemaal aan bod op het Summit. Vele inzichten, maar de rode draad hierin was helder: een goede dealmaker of CEO kijkt verder dan de papieren werkelijkheid.

————————————————————————-

Gaat u binnenkort ook een overname doen of private equity aantrekken?
Maximaliseer uw kans op succes en schakel de beste adviseurs, investeerders en financiers in.
3 tips: 

1.  Beleef de M&A Awards 2017 op 14 december in Beurs van Berlage
Met 1000 professionals is de M&A Awards het jaarlijkse hoogtepunt in de Nederlandse M&A-wereld met prestigieuze prijzen voor de beste deals, dealmakers, adviseurs en financiers. Een evenement met schwung, black tie, hospitality en topentertainment. Professionals simply can’t afford to miss out. Reserveer direct uw tafel of feestkaarten via Overnames.nl.

2. Vind alle top-notch adviseurs in de 'Top 1000 Dealmakers 2018'
Word lid van de M&A Community en ontvang kosteloos dit uitstekend naslagwerk (250 pagina’s!) met de top 1000 dealmakers op een rij. Vergroot de kans dat uw overname een succes wordt. Schakel de beste adviseurs, investeerders en financiers in. De Top 1000 Dealmakers 2018 geeft u het ultieme inzicht. Word nu lid via MenA.nl.

3. Word nu lid voor meer kennis, kansen en deals
De mooiste deals sluit u met de juiste kennis en beste contacten. Daarom biedt de M&A Community u als lid meer kansen en meer kennis tijdens de M&A Fora en M&A Masterclasses, op MenA.nl, in de M&A Database, M&A Insight & League tables, M&A Magazine en Top 1000 Dealmakers 2018. Gratis naar M&A Awards-galafeest? Word vóór 14 december lid via MenA.nl.

Gerelateerde artikelen