Gimv verkoopt Utrechtse GreenPeak aan Qorvo

Gimv verkoopt, samen met mede-investeerders Draper Esprit, Robert Bosch Venture Capital, Gimv Arkiv Technology Fund en de andere aandeelhouders, zijn aandeel in GreenPeak Technologies, een halfgeleiderbedrijf uit Utrecht. De aan het Nasdaq genoteerde Qorvo is de koper.
GreenPeak levert chips aan belangrijke klanten zoals Comcast, Time Warner Cable, NTT, Cisco, Samsung, Philips, Bosch en Sony. Het bedrijf behoorde een aantal keer tot de top van de Technology Fast50, een lijst van de 50 snelstgroeiende, volwassen techbedrijven van Nederland. Zoals in 2014 toen het een omzetgroei realiseerde van maar liefst 8757%. De Utrechtse onderneming lift mee in de opmars van Internet of Things-markt. 
 
Gimv was sinds 2006 de belangrijkste investeerder in de onderneming. De geschiedenis van Gimv en GreenPeak gaat terug tot mei 2006. Toen leidde Gimv een kapitaalronde van 6,1 miljoen euro van het Nederlandse halfgeleiderbedrijf Xanadu Wireless, dat in 2007 fuseerde met het Belgische Ubiwave en vervolgens herdoopt werd tot GreenPeak Technologies.
 
De strategische koper, Qorvo, is een leverancier van kerntechnologieën en draadloze RF-oplossingen voor mobiele, infrastructuur- en luchtvaarttoepassingen, en heeft een omzet van bijna 2 miljard euro. 
 
“Net zoals het gebruik van WiFi thuis doorbrak en een echte mijlpaal vormde voor het internetgebruik, begon het internet der dingen met ZigBee ook thuis en geeft het de aanzet tot de volgende golf in de technologische revolutie," zegt Cees Links, CEO Greenpeak, over deze transactie in het persbericht.
 
Links: "Met het internet der dingen kunnen we sneller en betere beslissingen nemen en zo meer welvaart creëren. Zo wordt ons leven veiliger en comfortabeler, terwijl we minder energie verbruiken. De overname van GreenPeak door Qorvo zal de nodige context creëren voor verdere groei en onze rol in toekomstige ontwikkelingen bevorderen. Over de voorbije jaren was Gimv een bijzonder geëngageerde en volhardende investeerder, zonder wie we vandaag niet zo succesvol zouden zijn.” 
 
Voor Gimv heeft deze uitstap een netto positieve impact van 5.3 miljoen euro op het eigen vermogen op 31 december 2015. Over de gehele periode leverde deze investering een rendement op dat het langetermijn-gemiddelde van Gimv overtreft. Er worden geen verdere financiële details over deze transactie bekendgemaakt. 
 
Gerelateerde artikelen