Gimv fuseert de bedrijven Itho Daalderop en Klimaatgarant

De Belgische investeringsmaatschappij Gimv koopt Itho Daalderop en Klimaatgarant, en fuseert deze twee Nederlandse bedrijven. Het betreft een van de grotere investeringen van Gimv in Nederland. Itho Daalderop was sinds 2010 in handen van Bencis.
Het kantoor Stibbe, met Björn van der Klip als team leader, adviseerde Gimv op juridisch gebied. Verkoper Bencis Capital werd juridisch bijgestaan door het Allen & Overy-team van Annelies van der Pauw. 
 
De combinatie van de twee bedrijven moet in de bouwmarkt een toonaangevende speler worden op het gebied van duurzame totaaloplossingen. Gimv neemt samen met het management de bedrijven over. Wim van den Bogerd, huidig CEO van Klimaatgarant, wordt CEO van het fusiebedrijf. Beide bedrijven realiseerden in 2015 een gecombineerde omzet van circa 78 miljoen euro, maar hebben de ambitie om dit tegen 2021 te verdubbelen. Al geruime tijd werken Itho-Daalderop en Klimaatgarantsamen samen. 
 
De afgelopen en komende jaren worden gekenmerkt door een groeiend klimaatbewustzijn, schrijft Gimv in het persbericht. In de bouwsector komt dit tot uiting in steeds strenger wordende energieprestatienormen (EPC) voor nieuwbouw, en een trend naar meer duurzame renovatie. Daarnaast stelt de markt steeds strengere eisen aan het binnenklimaat van een woning in termen van comfort en gezondheid. Bovendien wil de markt dat aanbieders verder gaan dan het leveren van producten, maar vooral de energieprestaties langdurig garanderen. 
Fabrikant CV-ketels
Itho Daalderop ontwikkelt, fabriceert en verkoopt onder meer CV-ketels, warmtepompen, boilers, keukenboilers en ventilatiesystemen. Klimaatgarant ontwikkelt energie neutrale woningprojecten voor gemeenten, projectontwikkelaars en woningcorporaties. Hun aanpak bestaat erin het energieverbruik zoveel mogelijk te beperken en vervolgens de energiebehoefte zo duurzaam mogelijk in te vullen. Het concrete doel is een energieneutrale woning.
 
Wim van den Bogerd licht toe: “Het hele team is enthousiast om twee marktleidende ondernemingen samen te voegen tot een zeer sterke combinatie die alles in huis heeft om bewoners van woningen in de Benelux naar een energieneutrale en duurzame toekomst te leiden.”
”Na een diepgaande analyse van de markt en de verschillende spelers zien wij in IthoDaalderop en Klimaatgarant de juiste combinatie. Deze investering is een voorbeeld van hoe wij als sectorteam dealkansen willen creëren en samenwerken met managementteams om de groei en ontwikkeling van onze bedrijven te faciliteren”, vult Ivo Vincente, Managing Partner en Head van het Sustainable Cities platform van Gimv aan.
 
Gerelateerde artikelen