‘Tevreden M&A-jaar 2021 uit en 2022 in’
Record op record op record… De waarde van de wereldwijde M&A-transacties op basis van gegevens van Refinitiv is gestegen tot een duizelingwekkende 5,4 biljoen Amerikaanse dollar. Een groei van 65 procent, in vergelijking met 2020. En maar liefst 42 procent hoger dan het vorige recordjaar, 2018.
Tot die analyse van de Refinitiv-cijfers komt Allen & Overy. Gijs Linse, M&A partner van het internationale advocatenkantoor, zegt dat de resultaten voor het vierde kwartaal van 2021 nog eens onderstrepen wat de markt in Nederland laat zien. En daarbij is de trend: dat steeds groter wordende aandeel van tech-transacties.
“Wat hier echt uit springt is de enorme value van de deals”, aldus Gijs Linse, na zorgvuldig bestuderen van de A&O-analyse. “Die waarde van bijna 5,4 biljoen dollar ligt boven eerdere records en is ook hoger dan de dealbedragen vlak voor de kredietcrisis in september 2008 losbarstte. Wat verder opvalt, is dat 2021 over de gehele breedte een heel goed jaar was. We hebben jaren gezien met minder deals, maar – omdat die grote waarden vertegenwoordigden – toch hoge totaal values. Nu zie je minder vertekening door enkele van dergelijke mega-acquisities.”
De vergelijking trekkend naar 2020, toen de pandemie de wereld in zijn greep kreeg: “Dat was qua aantallen best een goed jaar. Met, kijkend naar 2021, als grote verschil dat toen Q1 uitstekend scoorde, waarna in het tweede kwartaal de markt rustig werd, vrijwel stil viel door het begin van de pandemie. Om vervolgens een goede tweede helft van het jaar – zeg maar de beide laatste kwartalen – te compenseren met een soort van inhaalrace.”
Tech-trend zet door
De eerder genoemde trend van heel veel overnames in de hoek van technology ziet Gijs Linse de komende tijd doorzetten. Het is, zo zegt hij, een teken van groeiend vertrouwen in het belang van tech. Vertrouwen dat wordt gevoed door de aanhoudende mondiale vraag naar innovatie en digitale transformatie.
De M&A-partner van Allen & Overy: “Heel veel ontwikkelingen worden aan corona gekoppeld. In 2020 kwam het natuurlijk heel goed uit om bedrijven te kopen die geavanceerde video-bel systemen – of andere producten die op afstand werken vergemakkelijken – ontwikkelen en produceren. Maar dat was 2020. Nu zie ik in veel algemenere zin een onderliggende beweging richting technology deals. Zowel aan de customer-facing kant, als op het gebied van software advies en systeem software.”
VS belangrijkste M&A-motor
Uit de A&O analyse van de wereldwijde transactiewaarden is verder te concluderen dat de Verenigde Staten de belangrijkste motor was achter recordjaar 2021, met een stijging van M&A-waarden van 91 procent, een toename van 1,13 miljard dollar. En daarmee meer dan de helft van de totale wereldwijde groei voor zijn rekening nemend. Mondiaal lieten alle sectoren groei zien, net als dat geografisch het geval was. Enige uitzondering daarbij: Groot-China, waar de transactiewaarde op ongeveer gelijk niveau bleef, hoewel het volume wel iets toenam.
Ook in de top van het M&A-segment groeide het aantal deals. Transacties ter waarde van respectievelijk 5 miljard en 10 miljard dollar namen met 44 en 23 procent toe. Cross-border activiteiten, na een fikse corona-dip in 2020, herstelden met stijgingen van 68 procent in waarde en 32 procent in volume.
PE zet versneld kapitaal in
Bij dit alles hebben Private Equity-investeerders vanaf januari 2021 in versneld tempo opgebouwd kapitaal ingezet, waarbij de waarde van overnames met 123 procent omhoog schoot, 87 procent meer dan in het vorige recordjaar, 2017.
Over de marktsituatie in Nederland, zegt Gijs Linse: “Hier steeg het aantal deals van 694 in het niet eens zo slechte jaar 2020, naar 913 dit jaar. Ik verwacht zeker dat de groei in technology M&A aanhoudt. Ook nu Covid-19 als katalysator van de sector wel een beetje is uitgewerkt.”
“Kijkend naar Venture Capital”, vervolgt hij, “dan zie ik in Nederland een gezonde startup-cultuur, die wordt gefaciliteerd én gestimuleerd. Maar tegelijkertijd is er hier een veel minder ontwikkeld ecosysteem voor investeringen in VC-bedrijven dan in de Verenigde Staten. Daar is het investeringsklimaat – mede dankzij de specifieke fiscaliteit en economie – veel meer gericht op Venture Capital. Vergeet ook niet dat VC investeringen een ander kunstje zijn – en dus andere expertise van investeerders vereisen – dan meer reguliere investeringen.”
‘Venture Capital focus in 2022?’
Linse noemt het “interessant om te kijken of er op dat gebied iets te halen valt.” Maar tegelijkertijd zegt hij: “Wij zien wel een groeiende trend van VC-investeringen, maar die komen grotendeels bovenop de huidige M&A markt, omdat het doorgaans een ander type investeerder betreft. En voorlopig hebben veel partijen het te druk met het vinden van de juiste, ‘gewone’ targets – die er nog genoeg zijn – om bijvoorbeeld een VC-tak met de nodige aanvullende expertise op te zetten.”
Ondanks de huidige lockdown en het telkens maar weer opduiken van nieuwe corona-varianten, blijft Gijs Linse positief richting toekomst kijkend. “Tot op heden hebben al die maatregelen weinig effect op de M&A-activiteiten gehad. Dat zie je ook nu met Omikron, waarvan de gevolgen – heel voorzichtig gezegd – vooralsnog lijken mee te vallen.”
Linse ziet vooral een grote economische crisis als bedreiging voor de M&A-markt. “En zo’n crisis kan natuurlijk worden veroorzaakt door een heel heftige nieuwe variant, waardoor alles stagneert”, zegt hij. “Maar evengoed door een gevaarlijke geo-politieke ontwikkeling. Als bijvoorbeeld de Russische president Poetin besluit Oekraïne binnen te vallen. Of als zich een ramp in China voltrekt. Maar afgezien van die scenario’s voorzie ik dat 2022 zich vergelijkbaar als afgelopen jaar zal voltrekken.”
Trots op HEMA-deal
Conclusie: positief over de nabije toekomst én positief over het recente verleden, met M&A-recordjaar 2021 als trofee. De deal die hij afgelopen jaar voor Allen & Overy persoonlijk begeleidde en waar Gijs Linse zelf trots en blij op terugkijkt?
“Daarover hoef ik niet lang na te denken”, lacht de M&A-partner van A&O. “Dat is de overname van HEMA door de familie Van Eerd – eigenaren van supermarktketen Jumbo – en de in Amsterdam gevestigde investeringsmaatschappij Parcom. Het oer-Nederlandse HEMA blijft daarmee dus in Nederlandse handen. Deze deal won, wat mij betreft terecht, de prijs voor Best Deal bij de afgelopen M&A Awards uitreiking. Ik weet zeker dat het lot van HEMA aan bijna elke Nederlandse ontbijttafel is besproken. Voor mij zeker een hoogtepunt afgelopen jaar, met louter positieve reacties op het uiteindelijke resultaat. Daarmee ga ik zeer tevreden 2021 uit, en 2022 in!”