Gigantische graandeal klinkt door in Nederland

Graanreus Bunge lijft concurrent Viterra in voor ruim acht miljard.

Het Amerikaanse graanhandelsbedrijf Bunge lijft concurrent Viterra in (voorheen Glencore Agriculture). Bunge bezit na de overname ongeveer zeventig procent van het gecombineerde bedrijf . De deal is ruim acht miljard dollar waard, waarvan 6,2 miljard in aandelen wordt betaald. Twee miljard wordt contant afgerekend. Bunge neemt ook de schulden van bijna tien miljard dollar over. De gecombineerde onderneming zou 34 miljard dollar waard zijn, volgens persbureau Reuters.

De twee giganten gelden als grootheden in de wereldwijde foodketen. Bunge telt 23.000 werknemers en is actief in meer dan veertig landen. Bij Viterra gaat het om 17.500 medewerkers actief in 37 landen. Samen realiseerden de graanhandelsbedrijven in 2022 een omzet van 121 miljard dollar. Alleen Cargill is een grotere speler in de foodketen.

De deal heeft ook een Nederlands tintje. Bij Viterra is de Nederlander Peter Mouthaan de CFO. Viterra heeft twee Nederlandse vestigingen, in Rotterdam en de Botlek, en Bunge zit in Amsterdam. 

Dat de deal er zou komen hing al sinds 2017 in de lucht, toen grootaandeelhouder Glencore van Viterra Bunge benaderde voor een overname. De laatste tijd gonsde het van de geruchten over de ophanden zijnde miljardendeal. De twee graanreuzen verwachten dat het samengaan binnen drie jaar zal leiden tot een besparingen van een kwart miljard dollar.

De deal moet volgend jaar in kannen en kruiken zijn, maar de verwachting is dat de concurrentiewaakhonden in sommige landen gaan tegensputteren. Vooral in Argentinië en Canada wordt verwacht dat de autoriteiten een verlanglijstje hebben.
 

Gerelateerde artikelen