Gezocht: koper die het failliete Handyman wil overnemen
Doe-het-zelfketen Handyman, met zo’n 50 winkels verspreid over het hele land, is failliet verklaard. Daardoor is voor een kleine 100 mensen de baan onzeker geworden. De winkels blijven voorlopig open, terwijl een curator zoekt naar mogelijkheden voor een doorstart.
Volgens curator Bart Louwerier geldt het bankroet alleen voor de eigen winkels van de keten. Ruim tien zaken van zelfstandige franchiseondernemers vallen buiten het faillissement, laat hij weten na berichtgeving van Hart van Nederland en RTL Nieuws.
Handyman bestaat al sinds 1974 en richt zich vooral op de verkoop van accessoires en onderdelen voor alle huishoudelijke apparaten. Waardoor de onderneming precies in de problemen is gekomen, moet de curator nog onderzoeken. “Het is nu nog te vroeg om daar wat over te zeggen”, geeft hij aan.
Vorig jaar gingen al meerdere grote ketens failliet in Nederland, bijvoorbeeld BCC en Big Bazar. Bekend is dat het de laatste tijd een moeilijke periode is voor veel winkels als gevolg van de hoge inflatie en het lage consumentenvertrouwen. Ondernemers zien hun marges teruglopen, omdat hun loon-, energie- en inkoopkosten flink zijn gestegen en ze die extra kosten niet een-op-een kunnen doorberekenen aan hun klanten.
Retaildeskundige Paul Moers wijst er ook op dat Nederlanders na de coronapandemie weer massaal aan het werk zijn gegaan. Daardoor zijn de uitgaven voor bijvoorbeeld klussen rond het huis volgens hem onder druk komen te staan. Ook hebben sommige winkels moeite met het vinden van personeel, zegt hij. Moers schat in dat het de komende tijd nog lastig zal blijven voor veel retailers. “Ik denk dat we nog wel meer problemen gaan zien.”