M&A Awards België: dit zijn de genomineerden!

Deze 15 topdeals zijn het resultaat van een mooi jaar voor de Belgische overnamemarkt.

De M&A Community heeft dit jaar de jury van de Belgische M&A Awards flink aan het werk gezet. Het was immers een mooi jaar voor de Belgische markt en er werden flink wat mooie deals ingezonden. Uit deze ruime pool van kandidaten hebben alle juryleden hun persoonlijke top drie samengesteld, waaruit vervolgens in goed overleg de drie beste deals per categorie zijn uitgekozen.  

Bij de grote deals klinken de grote thema’s van de tijd door: zo werd bijvoorbeeld ELG overgenomen door Aperam, waardoor de verticale ketenintegratie van high-tech recycling van metalen verder is versterkt. 

In de categorie Best Mid Cap Corporate Deal valt het op dat de ambitie veel verder reikt dan de grenzen van België. Biobest betrad met de overname van Beneficial Insectary de Amerikaanse markt en de gecombineerde groep is daar nu de grootste leverancier van ‘bio control’, alternatieven voor chemische bestrijdingsmiddelen. Destiny Group kocht drie Scandinavische spelers en werd zo een Europese speler op het gebied van B2B-cloudsoftware. 

Het is ook goed om te zien dat er duidelijke verbanden zijn die de grens tussen Nederland en België overstijgen. De overname van Cohedron door House of HR is een mooie stap voor de dienstverlener op de Nederlandse markt en het valt op dat deze deal in België is genomineerd voor de Award, maar ook hoge ogen gooide bij de Nederlandse jury voor de Nederlandse awards. 

Ook valt de transactie van DPG Media/Groupe Rossel en RTL Belgium niet los te zien van de bredere strategie van DPG en RTL in de Benelux, waarbij consolidatie in het licht van de opkomst van de streamingdiensten als Netflix en Amazon Prime voor interessante ontwikkelingen in de televisiemarkt zorgt. Deze intensievere verknoping tussen beide markten is vooral ook zichtbaar ‘onder de motorkap’ van het dealproces – in de lijstjes van adviseurs en dealmakers komen we veel van dezelfde kantoren tegen aan beide kanten van de grens. 

Wie Belgische M&A zegt, zegt life sciences. Zoals elk jaar zijn de ogen van de community weer gericht op wat er nu weer voor innovatieve groeibedrijven opstaan in de regio waar de intensieve samenwerking tussen de universiteiten, fondsen en bedrijven al tot zoveel mooie successen heeft geleid. Er zijn deals geselecteerd in de orgaanregeneratie en de epigenetica, wat maar weer aantoont dat men in België hard werkt aan de medicijnen van morgen – en de miDiagnostics-deal, waarbij een mooie ronde op is gehaald voor PCR-testen op een chip laat zien dat er een vitale link is tussen deze sector en de actualiteit van de coronacrisis. 

Daarnaast zitten er weer een paar interessante mogelijke Unicorns in de lijst en nam de activiteit van Private Equity op de Belgische markt wederom toe, wat zich vertaalde in een paar mooie deals met grote (buitenlandse) fondsen, zoals de acquisitie van Desotec door Blackstone.

Bekijk het persbericht met het volledige overzicht van de nominaties hier. De winnaars worden op 25 november 2021 bekendgemaakt tijdens de gala-avond. Kijk voor meer informatie en de laatste beschikbare dinertafels op MAawards.be of neem contact op met Daphné Debaenst, Community Manager België. 

Gerelateerde artikelen