15 genomineerden bekend voor M&A Awards België

Op donderdag 18 maart 2021 worden in België de M&A Awards 2020 uitgereikt.

Als de gezondheidstoestand en de daaraan gekoppelde maatregelen het toelaten, komt op 18 maart voor de derde keer de top in M&A, corporate finance en private equity samen in het Hôtel de la Poste in Brussel.

Een vakjury bestaande uit captains of industry en M&A-experts heeft op 10 november vijftien deals in vijf categorieën genomineerd. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de awardshow op 18 maart 2021. 

Wat opviel, was het beperkte aantal deals in de categorieën Best Large Cap Corporate Deal en Best Mid Cap Corporate Deal. De coronacrisis en het feit dat de transacties daardoor op een laag pitje kwamen te staan, hebben daar ongetwijfeld mee te maken. In de categorie Best PE Growth Capital Deal was er ondanks die omstandigheden wel een uitgebreide shortlist. Ook in de categorieën Best Venture Capital – Technology Deal en Best Venture Capital – Life Sciences Deal waren er een indrukwekkend aantal deals. Technology en Life Sciences zijn dan ook twee sectoren waarin België volgens de jury excelleert. 

Bekijk alle genomineerde deals hier

Genomineerden Best Large Cap Corporate Deal 2020
1. Aedifica acquires Hoivatilat
2. DPG Media acquires Sanoma Media Netherlands

De jury nomineert de acquisitie van het Finse zorgvastgoedbedrijf Hoivatilat door de gereglementeerde vastgoedvennootschap (GVV) Aedifica. Dankzij deze overname via een public tender offer betreedt Aedifica de Scandinavische markt. De deal is op die manier een belangrijke stapsteen in Aedifica’s groeistrategie om een Europese speler te worden.

Ook waardeert de jury de overname van Sanoma Media Nederland door DPG Media. Dankzij deze strategisch slimme zet versterkt DPG Media zijn marktleiderschap in Nederland en kan het verder inzetten op digitalisering.

Genomineerden Best Mid Cap Corporate Deal 2020
1. Boehringer-Ingelheim acquires GST
2. FPIM & Sabena Aerospace acquire Sabca

Gezien de beperkte activiteit in deze categorie, beslisten de jury en de organisatie om slechts twee deals te nomineren. Ten eerste de overname van het Belgische GST door Boehringer Ingelheim. Volgens de jury beloont deze deal het mooie parcours van GST, actief in een sector waarin België tot de wereldtop behoort. De onderzoeksactiviteiten van GST blijven bovendien in België.

Ook de overname van Sabca door FPIM & Sabena Aerospace verdient volgens de jury een nominatie, vooral omwille van de Belgische verankering. Sabca komt dankzij de deal opnieuw in Belgische handen en kan een belangrijke speler in de luchtvaartsector, een van onze belangrijkste strategische investeringssectoren, worden.

Genomineerden Best PE Growth Capital Deal 2020
1. Ecolab acquires CID Lines
2. Entry of Avista Capital Partners in Vision Healthcare
3. Tosca acquires Contraload

De jury benadrukt in deze categorie het belang van entrepreneurship. 

De eerste genomineerde, de overname van CID Lines door Ecolab, illustreert de mooie combinatie van entrepreneurship en private equity. CID Lines werd opgericht door twee Belgische neven en is nu een wereldleider in zijn sector. Onder impuls van twee generaties private equity kwam er een verbreding van de productportfolio en een internationalisering, terwijl de familiale aandeelhouders telkens aan boord bleven.

De instap van Avista Capital Partners in Vision Healthcare, opgericht door Yvan Vindevogel in 2017, is volgens de jury zowel een sluitstuk van een indrukwekkend groeitraject als een nieuw begin van verdere expansie.

De overname van Contraload, opgericht door twee jonge Belgische entrepreneurs, door het Amerikaanse Tosca (in portfolio van Apax Partners) stelt het bedrijf in staat om een echte wereldspeler te worden. Naast de sterke strategische fit tussen de twee bedrijven, looft de jury ook de sleutelrol van de private equity-spelers. 

Genomineerden Best Venture Capital – Technology Deal 2020
1. Deliverect
2. Odoo
3. Secure Code Warrior
4. Silverfin

In deze categorie is de journey van het bedrijf voor de jury minstens even belangrijk als het verworven kapitaal. Om de activiteit in deze categorie te benadrukken, nomineert de jury hier vier deals.

De eerste genomineerde is Deliverect, opgericht door twee Belgische serial entrepreneurs die verder bouwen op hun eerder opgedane knowhow. Dankzij de kapitaalronde en de instap van het Canadese Omers Ventures, krijgt het bedrijf toegang tot de Noord-Amerikaanse markt.

De jury nomineert Odoo voor de prestatie van zowel de entrepreneur als de onderneming, als illustratie van hoe je als management en investeerders op relatief korte termijn een kwaliteitsvolle, zeer selectieve partner (het Amerikaanse Summit Partners) kan aantrekken.
Ten derde dingt Secure Code Warrior mee naar de award. Deze technologie van Belgische makelij heeft volgens de jury enorm veel potentieel en krijgt dankzij een kapitaalronde met gerenommeerde investeerders (o.a. Goldman Sachs) middelen voor zijn verdere expansie.
Ten vierde is Silverfin aan een indrukwekkend groeitraject bezig en rijdt nu aan de kop van het peloton van snel schalende ondernemingen in België. 

Genomineerden Best Venture Capital – Life Sciences Deal 2020
1. ExeVir Bio
2. Illumina acquires BlueBee
3. iTeos Therapeutics

De eerste genomineerde is ExeVir Bio, wiens platformtechnologie niet alleen beloftevol is voor covid-19, maar ruimer voor virale aandoeningen. De behandeling treedt in werking op het meest kritische moment, namelijk: als het immuunsysteem op hol slaat. De start-up wordt onder meer gesteund door UCB en krijgt een heel competent leiderschapsteam. 

Daarnaast nomineert de jury de overname van BlueBee door Illumina vanwege de mooie complementariteit. De technologie voor “DNA sequencing” van BlueBee is een strategische kwantumsprong voor de geneeskunde.

Tot slot verdient ook iTeos Therapeutics een nominatie voor de grootste kapitaalronde van het jaar. Het Waalse bedrijf dat immunotherapie voor kankerpatiënten ontwikkelt, slaagde er in volle coronacrisis in om een enorm bedrag op te halen bij zowel nieuwe als bestaande investeerders en trok even later naar de beurs.

Een krachtig debat en een rigoureus selectieproces
De deals die in aanmerking komen voor een award zijn aangekondigd tussen 1 oktober 2019 en 30 september 2020. Na voorbereidend onderzoek zijn de pitches beoordeeld door de vakjury. Iedere deal werd uitvoerig bediscussieerd en beoordeeld op onder meer originaliteit, complexiteit, financieringsstructuur, visie en timing. Juryvoorzitter Urbain Vandeurzen verzocht ieder jurylid een top drie samen te stellen en deze vervolgens te beargumenteren. Uiteindelijk kwamen vijftien genomineerden naar voren in unanimiteit.

Leden vakjury
De zeskoppige vakjury bestaat uit: 
– Urbain Vandeurzen (Chairman Panel of Judges, Co-Founder and Chairman Smile Invest NV, former Chairman and CEO LMS International and Honorary Chairman VOKA)
– Renaat Berckmoes (Co-Founder and Partner Fortino Capital)
– Pierre Demaerel (Secretary General of the BVA and Chairman of the Belgian Growth Fund)
– Philippe Haspeslagh (Professor and Honorary Dean Vlerick Business School, Chairman Ardo and Capricorn Partners)
– Michaël Sephiha (Journalist Mediafin/De Tijd)
– Eric van Zele (former CEO Barco)

Bekijk de biografieën van de jury hier.

De winnaars worden op 18 maart 2021 bekendgemaakt door de jury. Kijk voor meer informatie en beschikbaarheid van dinertafels en kaarten op MA-Awards.be of contacteer ons.

Gerelateerde artikelen