Genomineerde Mathijs van Meer gepassioneerd over EV-box

Het onderzoek voor de M&A Awards sloot op 1 november jongstleden. Naast de vragen over welke deals, adviseurs, investeerders, corporates en bedrijven dit jaar de Award verdienen stelt de redactie drie vragen ten aanzien van ontwikkelingen op de markt.

Naam: Mathijs van Meer
Werkt bij: Gilde Equity Management
Genomineerd voor: Best Young Talent

Aan welke fusie(s) en/of overname(s) heeft u het afgelopen jaar gewerkt?
Verkoop van EV-Box aan ENGIE – Maart 2017.
Verkoop van Future Group aan Argos Soditic – November 2017.
 
Wat waren voor u de bijzonderheden?

EV-Box
"Het elektrische avontuur met EV-Box startte in september 2014. Op dat moment was EV-Box een Nederlandse pionier in een lokale en nog ontwakende laadpalen markt. Onze rol als investeerder was om EV-Box te begeleiden in zowel de turbulente (internationale) omzetgroei als de groei als onderneming, team en product. In de sterk opkomende elektrische voertuigen markt met een breed scala aan groeimogelijkheden bleek het een hele uitdaging om de focus te houden op een structurele groei van het platform: alles moest scalable, international en future proof zijn."
 
"De leidende rol van EV-Box werd in 2016 (h)erkend door velen strategen. Terugkijkend was het een geweldige ervaring om de ontwikkeling van EV-Box – van DGA-bedrijf tot internationale niche leider – van zo dichtbij mee te maken. En om met de verkoop aan energiegigant ENGIE de verdere groei van deze Nederlandse juweel mogelijk te maken."
 
Future (Conclusion)
"De transformatie en buy-and-build groei met Conclusion ging van start in het begin van 2014. Centraal aan onze investeringsrol was het herstellen van focus en rationalisatie van de (brede) activiteiten portefeuille. Onze doelstelling – samen met management – was om Conclusion te transformeren naar een leidende speler in een select aantal gebieden. De stevige groei en leidende rol in ICT werd al snel opgemerkt in de markt wat leidde tot de verkoop van dit onderdeel in het begin van 2015. Van de overgebleven activiteiten is een nieuwe identiteit gecreëerd als de “Future Group” met een nieuwe ervaren CEO. In het najaar van 2017 werd hiermee de geplande transformatie binnen 4 jaar afgerond. Waardoor een natuurlijk moment ontstond om het bedrijf te verkopen aan Argos Soditic. Het bijzondere van Conclusion / Future was om zo duidelijk mee te maken hoe cultuur en mensen beslissend zijn voor het succes van een onderneming."
 
Hoe heeft u het afgelopen jaar ervaren?
"Afgelopen jaar was absoluut bijzonder; zowel vanwege verschillende succesvolle exits en nieuwe investeringen als zeker ook de positieve ontwikkelingen bij verschillende portefeuille bedrijven."
 
Wat verwacht u voor de markt in 2018?
"In 2018 zal de M&A markt onverminderd actief blijven. Aan de koopkant zullen bijvoorbeeld laat-cyclische bedrijven, maar ook – zoals elk jaar – onverwachte investeringsmogelijkheden zich aanbieden. Aan de verkoopkant zal M&A activiteit met name gedreven worden door een gunstige verkoop omgeving voor financiële partijen."

Gerelateerde artikelen