Genomineerde Friso Janmaat maakt zich op voor een aantal verkopen

Het onderzoek voor de M&A Awards sloot op 1 november jongstleden. Naast de vragen over welke deals, adviseurs, investeerders, corporates en bedrijven dit jaar de Award verdienen stelt de redactie drie vragen ten aanzien van ontwikkelingen op de markt.

Naam: Friso Janmaat
Werkt bij: ABN Amro Participaties
Genomineerd voor: Best Private Equity Manager Midmarket

Aan welke fusie(s) en/of overname(s) heeft u het afgelopen jaar gewerkt?

Aankopen 

"Wij hebben gewerkt aan, i.e.i. de acquisitie van Sucsez / Upiva, een hoog geautomatiseerde, intermediair in de zakelijke zorgverzekeringen markt. Daar hebben we Heilbron / Mandaat bij geacquireerd, een hoog geautomatiseerde, intermediair in de zakelijke inkomensverzekeringen en schadeverzekeringen markt. De combinatie is reeds een van de grotere spelers op de intermediaire verzekeringen markt, met een zeer gezonde winstgevendheid.

PCI: Een Buy & Build platform in de markt voor printoplossingen, software, cloud oplossingen, potloden en pennen etc. voor het MKB.

COTW: Gezamenlijk met Vortex, hebben wij een belang genomen in Cars On The Web, een online ‘auctioner’ van tweedehands auto’s door heel Europa (met name west naar oost Europa).

Lyanthe: Is een snel groeiend fintech bedrijf dat factuurverwerking volledig heeft gedigitaliseerd. Tot de klanten behoren nu al de (big-four) accountants, Rabobank (via Tellow) en softwarehuizen als Exact. De onderneming verdubbelt elk jaar minimaal haar omzet." 
 
Verkopen

"Duomed is een leverancier van high-end apparaten en instrumenten aan alle ziekenhuizen in de Benelux. Onder ons eigenaarschap verviervoudigde de omzet en winstgevendheid van de onderneming, ten gevolge van autonome, synergetische en acquisitieve groei. Dankzij de groei en mede doordat de multiple van de verkoop hoger lag dan onze aankoop multiple, konden wij een mooi resultaat maken op deze transactie."

Wat waren voor u de bijzonderheden?
 
"Verkoop Duomed. Maar ook met de aankopen van Sucsez / Heilbron / PCI / COTW / Lyanthe waren en zijn wij heel erg gelukkig, aangezien alle bedrijven zich zeer goed ontwikkelen."
 
Hoe heeft u het afgelopen jaar ervaren?
 
"Super."

Wat verwacht u voor de markt in 2018?

"Wij maken ons op voor een aantal verkopen in de portefeuille. Ik verwacht daarom dat 2018 een goed jaar zal worden aan de verkoopkant. Het doen van aankopen / nieuwe transacties zal denk ik lastiger worden, gezien de grote concurrentie en hoge multiples die er in de markt worden betaald."

—–

Tip: Bezoek 14 december de M&A Awards 2017, hét jaarlijkse galadiner en feest voor M&A, corporate finance en private equity.

Gerelateerde artikelen