General Motors koopt deel Amerikaanse lithiummijn

De autofabrikant verzekert zich van de grondstof voor elektrificering.

General Motors gaat 650 miljoen dollar investeren in een Amerikaanse lithiummijn. Dit jaar volgt een eerste investering van 320 miljoen, waarmee de autofabrikant tien procent van de mijn in handen krijgt, plus exclusieve rechten op de lithiumproductie. Later volgt een tweede investering van 330 miljoen.

Het is een recordinvestering van een autofabrikant om de grondstoffen voor de batterijen van elektrische voertuigen veilig te stellen. De deal komt op het moment dat General Motors de productie van elektrische auto’s wil opschroeven. Begin volgend jaar moeten er 400.000 elektrische wagens van de band kunnen rollen. De beschikbaarheid van lithium baart menige autofabrikant zorgen. De prijs van het goedje is sinds 2021 spectaculair gestegen.

De Thacker Pass-mijn van Lithium Americas ligt in Nevada en zal naar verwachting in de tweede helft van 2026 met de productie beginnen. Er kan genoeg van het goedje worden gedolven voor één miljoen elektrische auto's per jaar. Milieuorganisaties pogen de ontginning te verhinderen.

 

Gerelateerde artikelen