De inzet van AI en ChapGPT in overnameprocessen

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 13:34
Met ChatGPT ligt het gebruik van AI in M&A-processen binnen ieders handbereik ongeacht de omvang van de transactie.

Door Johan Verlinden & Philip van Straelen

Kunstmatige intelligentie (AI) verandert snel de manier waarop bedrijven werken en het domein van fusies en overnames (M&A) is daarop geen uitzondering. Onlangs ging ChatGTP (openai.com/blog/chatgpt) viraal op sociale media en de pers staat bol van commentaren op de grote gok van Microsoft op AI met haar recordinvestering van meer dan tien miljard dollar in het openai.com platform.

Naarmate het gebruik van AI wijdverspreid wordt, wordt het steeds vaker gebruikt om M&A-processen te stroomlijnen en te verbeteren.

Historisch gebruik bij grotere transacties
Het gebruik van AI in M&A-processen was in het verleden gericht op de due diligence-fase en het opstellen en beoordelen van contracten in overwegend grotere transacties waarbij de hoge kosten in verband met de inzet van AI opwegen tegen het aantal mensen dat nodig zou zijn om dezelfde taak uit te voeren.

Due diligence
Het Nederlandse bedrijf Zylab (zylab.com) is al enkele decennia actief in de sector en assisteert sinds de jaren 1980 bij grote due diligence- en data discovery-projecten waarin grote hoeveelheden informatie moeten worden verwerkt. AI-gedreven tools kunnen snel en nauwkeurig grote hoeveelheden gegevens analyseren, zoals financiële overzichten en juridische documenten, om potentiële risico's en kansen te identificeren. Dit kan tijd en middelen besparen en helpen bij het identificeren van problemen die mogelijk zijn gemist door menselijke reviewers. Het implementeren van een AI-oplossing in zijn begindagen vergde echter een hoeveelheid voorbereiding die de oplossing economisch onaantrekkelijk maakte voor kleinere transacties. Sindsdien zijn de technologie, de opzet en de kosten die ermee gepaard gaan aanzienlijk gedaald.

Contractreviews
Meer recent in 2020 lanceerde de Belgische start-up Henchman (henchman.io) zijn AI-aangedreven Microsoft Word-add-in om te helpen bij contractbeoordeling die kan worden gebruikt om juridische documenten, zoals contracten, automatisch te beoordelen en samen te vatten, om belangrijke voorwaarden en clausules te identificeren en mogelijke problemen te signaleren. Dit kan helpen om het contractbeoordelingsproces te stroomlijnen en de behoefte aan menselijke betrokkenheid bij M&A-processen, die doorgaans een grote documentatie workload hebben, te verminderen.

Huidig gebruik en brede adoptie: lancering van ChatGTP
De revolutionaire benadering van Openai.com is dat het zeer geavanceerde en zeer krachtige AI-technologie gratis en in open source beschikbaar stelt voor iedereen om use cases in hun eigen processen te ontwikkelen.

ChatGPT kan worden gebruikt om meer en complexere financiële modellen te creëren en te analyseren, zoals DCF’s (Discounted Cash Flows) en vergelijkende bedrijfsanalyse op een breed spectrum van variabelen.

Het kan ook repetitieve taken in Excel automatiseren, zoals gegevensmanipulatie, consolidaties en het genereren van rapporten. Bedrijven van elke omvang kunnen nu gebruik maken van AI in hun M&A-processen om financiële modellen te creëren, historische gegevens te analyseren, patronen te identificeren die kunnen helpen om de efficiëntie, analyse, professionalisering en uitvoering van kleinere transacties te verbeteren.

Over het algemeen kan de integratie van ChatGPT met Excel helpen om repetitieve taken te automatiseren, financiële modellering en gegevensanalyse te verbeteren, communicatie te stroomlijnen en gegevens te vertalen. Dit kan bijdragen om de efficiëntie, nauwkeurigheid en volledigheid van het M&A-proces te verbeteren.

De mogelijkheden zijn nagenoeg eindeloos en worden eigenlijk enkel maar begrensd door de creativiteit en het inbeeldingsvermogen van de M&A-professionals die met deze toepassingen aan de slag gaan in hun lopende overnameprocessen.

Conclusie
AI – en met name ChatGPT – worden niet langer alleen meer gebruikt in de due diligence fase van grotere transacties, maar in alle aspecten van het M&A-proces. Bedrijven van iedere omvang kunnen gebruikmaken van AI-aangedreven tools om hun processen voor waardering, modellering, due diligence en contractbeoordeling te stroomlijnen en potentiële overnamedoelen te identificeren. Naarmate de technologie zich blijft ontwikkelen, is het waarschijnlijk dat het gebruik van AI in fusies en overnames in de toekomst nog meer zal voorkomen.


Johan Verlinden is Head of Legal & M&A bij Fagron


Philip van Straelen is M&A Manager bij Fagron

Lees ook: Johan Verlinden, Fagron: 'Altijd kijken naar overnamekansen'
 

Gerelateerde artikelen