Gebrek aan durfkapitaal, talent en markten fnuikt unicorns EU

Het groeiklimaat in Nederand steekt relatief gunstig af.

Meer dan de helft van de zogenoemde unicorns is in de VS gevestigd, terwijl dat in Europa minder dan tien procent is. Ook gecorrigeerd voor omvang van de economie en de bevolking, heeft de VS veel meer bedrijven met een waarde van een miljard of meer dan in de Europese Unie. Een belangrijke oorzaak hiervan is het gebrek aan durfkapitaal in de Europese Unie. Dit blijkt uit recent onderzoek (The grass is greener on the other side) van PwC.

De onderzoekers van PwC telden wereldwijd meer dan 3.000 unicornbedrijven. De totale waarde van die unicorns bedroeg eind 2023 zo’n 27 biljoen dollar. De meeste unicorns zijn in de afgelopen zeven jaar ontstaan, vooral in fintech (23%), bedrijfssoftware (14%), gezondheid (9%), onderwijs (7%) en beveiliging (6%).

Elf procent EU-unicorns in Nederland
Uit het onderzoek blijkt dat Nederland het binnen de EU relatief goed doet. Elf procent van de Europese unicorns is gevestigd in Nederland, waarvan de meeste in Amsterdam.

“In de VS groeien meer start-ups uit tot unicorns”, aldus Barbara Baarsma, hoofdeconoom bij PwC. “Bovendien verplaatsen unicorns zich vaker van Europa naar de VS dan andersom. Het is dus duidelijk dat het gras voor unicorns groener is in de VS dan in Europa.”

Aantrekkingskracht op kapitaal, talent en investeerders
Unicorn-bedrijven zijn volgens PwC vaak innovatief en disruptief, en banen de weg voor andere bedrijven en ecosystemen. Ze trekken ook kapitaal, intellectueel eigendom, talent, investeerders en bedrijven aan naar de regio’s waar ze actief zijn.

Het rapport van PwC zet een aantal oorzaken uiteen: unicorns richten zich vaak op de consumentenmarkt, die in de VS veel groter en minder gefragmenteerd is dan in de Europese Unie. Ook de talent pool in de VS is groter en regelgeving is er gunstiger voor grote bedrijven.

Een belangrijke oorzaak van de unicorn-kloof is de veel grotere Amerikaanse durfkapitaalsector, zowel in absolute termen als in percentage van het bbp. Baarsma: “Voor jonge ondernemingen die in de fase zitten dat ze willen opschalen, is durfkapitaal of venture capital een aantrekkelijke financieringsoptie vanwege de beperkte toegang tot andere financieringsbronnen, zoals leningen van banken.”

Lees ook: State of Dutch Tech: Doet Europa er nog toe in de tech-toekomst van de wereld?

Related articles