‘GE wil transport, verlichting en olie afstoten’

fallback
Het Amerikaanse industriƫle concern General Electric (GE) gaat zich helemaal toeleggen op zijn activiteiten op het gebied van luchtvaart, gezondheidszorg en energie. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden.

GE zou het grootste deel van zijn andere activiteiten willen afstoten, waaronder zijn transportdivisie met onder meer locomotieven en de verlichtingstak. Ook is GE van plan om zijn meerderheidsbelang in oliedienstverlener Baker Hughes te verkopen, al is het verkoopproces nog niet begonnen, volgens de bronnen.

Verder gaat het bestuur van de onderneming op de schop. Daarbij worden zes van de achttien bestuurszetels geschrapt. In het nieuwe bestuur is plaats voor drie nieuwe gezichten. Ook halveert het concern zijn kwartaaldividend. Dat moet GE jaarlijks 4,2 miljard dollar schelen. Het is de derde keer in het 125-jarige bestaan van het industrieel conglomeraat dat het dividend wordt verlaagd.

GE heeft te maken met verslechterende financiën en kwam onlangs met een winstwaarschuwing voor 2017. De laatste keer dat het conglomeraat in het dividend sneed was in 2009, in de nasleep van de financiële crisis. Het aandeel GE verloor dit jaar al 100 miljard dollar aan beurswaarde.

Topman John Flannery, die in augustus aan het roer kwam van GE, is er alles aan gelegen het tij te keren. Flannery wil de komende jaren voor minstens 20 miljard dollar aan bezittingen afstoten.

(ANP/AFN)

Gerelateerde artikelen