GE verkoopt vliegtuigleasetak aan Ierse AerCap in miljardendeal

Het Amerikaanse industrieconcern General Electric (GE) verkoopt zijn vliegtuigleasetak aan het Ierse AerCap Holdings in een deal met een waarde van meer dan 30 miljard dollar. Eerder deze week werd door bronnen al gemeld dat een overeenkomst aan zat te komen.

GE Capital Aviation Services, kortweg Gecas, en AerCap behoren tot de grootste vliegtuigleasebedrijven ter wereld en verhuren vliegtuigen aan luchtvaartmaatschappijen. Gecas en AerCap hebben een gezamenlijke vloot van bijna 3000 vliegtuigen van bijvoorbeeld Boeing en Airbus die in dienst zijn of als bestelling in de boeken staan. De bedrijven zijn ook actief met helikopters en vliegtuigmotoren.

GE krijgt 24 miljard dollar in contanten voor Gecas en een aandelenbelang van 46 procent in het gecombineerde bedrijf. Daarbovenop komt nog een extra betaling van 1 miljard dollar bij afronding van de transactie, waarschijnlijk voor het einde van dit jaar.

Met de verkoop maakt GE verder werk van het afslanken van de onderneming, na een reeks verkopen van bedrijfsonderdelen in de afgelopen jaren om de schuld te verlagen. Het in Dublin gevestigde AerCap versterkt met de overname van Gecas zijn marktpositie, met het oog op herstel in de luchtvaartsector van de coronapandemie.

Gerelateerde artikelen