Fusies en overnames: West-Europa gewild, Nederland derde bestemming

De Europese fusie- en overnamemarkt blijft een gewilde bestemming voor internationale investeerders. Zeker 42% van de grote internationale bedrijven ziet groei- en overnamekansen in Europa.

Bijna een derde van de bedrijven kiest West-Europa als topbestemming voor fusies en overnames in de komende twee jaar. Binnen West-Europa is Duitsland favoriet (62%), met op afstand Frankrijk (22%) en Nederland (21%) volgend.

Dit blijkt uit wereldwijd onderzoek van de Economist Intelligence Unit (EIU) in opdracht van internationaal advocatenkantoor Clifford Chance. Clifford Chance brengt jaarlijks een rapport uit over de Europese fusie- en overnamemarkt

Infrastructuur en knowhow      
Binnen geheel Europa krijgt Nederland de 8ste plaats als het gaat om meest genoemde bestemming voor toekomstige fusies en overnames. De meest gewilde bestemmingen zijn het Verenigd Koninkrijk (88%), Duitsland (62%) en Zweden (47%). Europa is met name populair vanwege haar sterk ontwikkelde infrastructuur (42%), hoogwaardige technologische knowhow (29%) en stabiele wet- en regelgevingklimaat (27%).

Slechts 5% van de respondenten vindt Europa onaantrekkelijk voor fusies en overnames. Jeroen Koster, partner bij Clifford Chance’s fusie- en overnamepraktijk in Amsterdam: "Zonder twijfel heeft de Europese fusie- en overnamemarkt een aantal moeilijke jaren doorgemaakt. Echter, de resultaten van het onderzoek geven aan waarom we nu een mogelijk keerpunt naderen. Veel van Europa’s voordelen, zoals diens veerkrachtige infrastructuur, zijn tijdloos en maken Europa in een volatiele omgeving tot jachtgebied voor internationale kopers."

Koopjeskansen?         
Uit het onderzoek blijkt dat 43% van de respondenten aangeeft dat de uitdagende sociaal-economische omstandigheden de interesse voor overnames in Europa verhoogt (zie top-10 en top-5 lijsten van risico’s en stimuli). Tegelijkertijd kiest de meerderheid van de verkopers van Europese activa ervoor te wachten met verkoop. Slechts 15% overweegt Europese activa de komende twee jaar af te stoten. Europese mkb-bedrijven worden als de meest waarschijnlijke verkopende partijen gezien.

Joint-venture minder populair
Gebruik van eigen kasreserves voor dealfinanciering geniet de voorkeur (44%) boven bankleningen (25%). Meer dan de helft van de onderzochte bedrijven verkiest een traditionele dealstructuur boven een joint-venture of minderheidsbelang. Koster: "De huidige prijsstelling als gevolg van gedaalde waarderingen schrikt sommige verkopers juist af om hun beste activa aan te bieden. Grote Europese bedrijven die over voldoende kasreserves beschikken, kunnen zich de luxe van het afwachten permitteren."

Bron: Clifford Chance

Gerelateerde artikelen