Fusies en overnames in de accountancy: Gebrek aan opvolging grote aanjager

In 2017 was er meer beweging bij kantoren om hun eigen kantoor te verkopen, een ander kantoor over te nemen of te fuseren.

Wat echt een aanjager is voor de fusies en overnames die plaatsvinden is het gebrek aan opvolging van ouderen kantooreigenaren. Het is inmiddels bekend dat er onvoldoende aanwas van openbaar accountants is. Aan werk geen gebrek, aan vakbekwame handjes des te meer. Dit heeft een remmende werking op de omzet in de accountancy. De groeiende wet- en regelgeving draagt ook niet bepaald bij aan de aanwas van talent, eerder tot uitstroom. Veel senior accountants hebben het vak in de loop der jaren zien veranderen en kiezen soms voor uitschrijving als accountant.

Anderen blijven wel accountant, maar vinden dat ze door de overvloed aan regelgeving het vak van adviseur niet goed kunnen uitvoeren.
Ook het imago van de accountancy is debet aan de beperkte aanwas. Het beroep wordt nu als niet-sexy ervaren. Daarnaast heeft de accountancy (lees: hebben de accountantskantoren) ook last van concurrentie van het bedrijfsleven. Een groot deel van de afgestudeerde accountants kiest namelijk voor een baan buiten de accountancy en wordt  ‘accountant in business’.

Kantooreigenaren die geen opvolgers kunnen vinden raken in dubio. ‘Moet ik op zoek blíjven gaan naar die kroonprins(es) die mijn positie overneemt of moet ik op zoek naar andere oplossingen’. Het meest voor de hand ligt verkoop aan een andere marktpartij.

Bij de grotere spelers kwamen Flynth, Alfa en Accon avm als koper op de markt. Die laatste nam vier vestigingen van Van Noord Accountants over. Nieuwe speler is Auren, van oorsprong Spaans en groot in Duitsland en op het Iberisch schiereiland. Auren kocht in 2017 ASH Audit en Jan Bos Accountants en heeft de ambitie om in Nederland tot de top 30 van de accountancy te gaan behoren. 

Ook lokaal en klein-regionaal gebeurt er veel. Ontdekkracht uit Tilburg fuseerde met branchegenoten Louer en Van der Aa & Belderok. De drie gaan in het pand van die laatste in Goirle samen verder onder de naam Ontdekkracht Accountants en Adviseurs. 
 

Gerelateerde artikelen