Fusiemeldingen in tweede kwartaal met 26 procent gestegen

Het aantal bij de SER gemelde fusies is in het tweede kwartaal van 2016 met 26 procent gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Er werden in het afgelopen kwartaal 139 meldingen gedaan, terwijl er in dezelfde periode vorig jaar 110 meldingen plaatsvonden. Dat is het hoogste aantal in het tweede kwartaal sinds 2006.

De meeste fusiemeldingen in het tweede kwartaal van 2016 kwamen uit de dienstensector.

Verder is er een toename in de meldingen uit de non-profit-sector (van 9 procent tweede kwartaal 2015 naar 14 procent tweede kwartaal 2016). De Fusiegedragsregels zijn sinds 1 oktober 2015 herzien en gelden nu niet alleen voor het traditionele bedrijfsleven, maar ook voor de overheid, non-profitorganisaties en het vrije beroep.

De Fusiegedragsregels beschermen de belangen van in een onderneming werkzame personen bij een voorgenomen fusie. Volgens deze regels moeten ondernemingen fusie- of overnameplannen tijdig melden aan de betrokken vakbonden en de SER. Dit moet op een zodanig moment gebeuren dat de vakbonden nog wezenlijke invloed kunnen uitoefenen op het tot stand komen van de fusie of overname en de uitvoering daarvan.

Gerelateerde artikelen