Plus en Coop fuseren

Supermarktketens Plus en Coop maken bekend overeenstemming te hebben bereikt over een fusie.

Plus en Coop maken vandaag bekend dat ze overeenstemming hebben bereikt om samen verder te gaan. Door de voorgenomen fusie ontstaat één sterk merk ‘Plus’, de derde grootste servicesupermarkt van Nederland met circa 550 winkels, ruim 10 procent marktaandeel, en een gezamenlijke consumentenomzet van circa vijf miljard euro per jaar. De gecombineerde organisatie biedt werk aan ruim 40.000 medewerkers en bedient elke week meer dan 4,5 miljoen klanten.

Door het samengaan van Plus en Coop ontstaat een sterke, toekomstbestendige en concurrerende speler in het Nederlandse supermarkt landschap. De krachtige combinatie biedt een uitstekend perspectief voor de lange termijn in de competitieve food retail markt, zowel voor de coöperatie als haar leden. 

De supermarktketens stellen dat ze sterk overeenkomende kernwaarden hebben en daarom uitstekend bij elkaar passen. Zij hebben namelijk beide een sterke focus op klanttevredenheid, duurzaamheid en maatschappelijke impact. Plus is recent uitgeroepen tot de beste supermarkt van Nederland. En Plus is eveneens al zeven jaar achtereen verkozen tot de meest verantwoorde supermarkt van Nederland. De samenvoeging met de filiaalorganisatie en de daarmee samenhangende best practices van Coop maken de combinatie nog krachtiger.

Dankzij de toegenomen schaalgrootte kunnen klanten in heel Nederland nog beter worden bediend, is te lezen in het persbericht. Met meer focus op gemak, inspiratie en kwaliteit en met behulp van moderne technologie en data gaat de combinatie nog beter inspelen op de veranderende behoeften van de klant. Met een sterkere financiële armslag kan verder geïnvesteerd worden in het winkelnetwerk en de hard groeiende online propositie. De samenvoeging levert op termijn naar verwachting jaarlijks 50 miljoen euro aan combinatievoordelen op.

Fred Bosch, algemeen directeur Coop: "Wij zijn trots dat we met deze fusie onze unieke positie in het Nederlandse supermarktlandschap verder kunnen uitbouwen. In deze sterk concurrerende en consoliderende markt biedt schaalvergroting meer slagkracht voor beide ondernemingen. Wij zijn ervan overtuigd dat we onze ambities samen optimaal kunnen realiseren vóór en met onze leden: zelfstandig ondernemers én consumenten.”

Duncan Hoy, algemeen directeur Plus: “Als coöperaties staan PLUS en COOP dicht bij hun klanten. En we zijn ook dé plek waar ondernemende retailers zich thuis voelen. Door samen op te trekken borgen we dat onze ondernemers ook in de toekomst in hun lokale marktgebied klanten succesvol kunnen bedienen, met nog meer focus op gemak, inspiratie en kwaliteit.”

Nieuwe coöperatie en governance
Het fusiebedrijf krijgt één geïntegreerd servicekantoor in Utrecht. In de nieuwe combinatie wordt de statutaire directie gevormd door Duncan Hoy (algemeen directeur), Fred Bosch (financieel directeur) en Mayte Oosterveld (operationeel directeur). De raad van commissarissen (RvC) van de combinatie zal een evenwichtige samenstelling krijgen met afvaardiging vanuit beide organisaties, waarbij Harry Bruijniks de beoogd voorzitter van de RvC is. De coöperatie kent zowel ondernemersleden als consumentenleden.

Leo Groothuis van NautaDutilh, stond met zijn team Plus bij. Hij zegt over de fusie: "Een van de bijzondere aspecten van deze fusie is dat er weinig coöperaties zijn van de schaal van onze cliënt Plus en Coop. Dat maakt ook het meedenken over de juiste structuur juridisch gezien des te interessanter. Een bijzonder aspect is ook dat zowel ondernemers als consumenten kunnen toetreden tot de nieuwgevormde coöperatie."

Plus werd verder geadviseerd door AXECO (Teamleader Maurits Duynstee), PwC (Teamleader Bart Weijers) en KPMG (Teamleader Wouter Moet)

Coop werd ondersteund door EY voor M&A advies (o.l.v. Stephan Lauers en Sander van Weele). Daarnaast heeft HVG Law bij deze fusie Coop bijgestaan. Onder leiding van Hendrik-Jan Bleijerveld gaven onder meer Laila Berrich, Misha Iutje Beerenbroek en Sandra van Loon-Vercauteren juridisch advies.

Frank Modderman en Maartje Strijker voor de financiële due diligence. EY-collega’s Sjoerd Hensen en John van Geffen leverden belastingadvies.

Voor meer informatie, bekijk deze deal in de M&A dealdatabase.

Vervolgstappen
De transactie is onderworpen aan de gebruikelijke voorwaarden inclusief instemming van leden, goedkeuring van de mededingingsautoriteit en advies van ondernemingsraden. Naar verwachting wordt de transactie begin 2022 afgerond

Gerelateerde artikelen