Fusie Pfizerdivisie en Mylan: een Nederlandse deal?

Een grote deal in de farmasector: Pfizer voegt een divisie samen met Mylan, statutair gevestigd in Nederland. Telt deze deal mee voor de League Tables?

Natuurlijk, het samenvoegen van de Upjohn-divisie van Pfizer (onder andere bekend van de blauwe pil) en maker van generics Mylan is een fusie – daarover bestaat geen twijfel. Een flinke ook, want het resulterende bedrijf moet ongeveer $ 20 miljard omzet genereren. Maar is het ook een Nederlandse deal, die mee zou moeten tellen voor de Nederlandse league tables? Dat is nog een netelige kwestie. 

Laten we de criteria er eens bijpakken, in het bijzonder artikel 2 van de criteria voor de dealdatabase. ‘Before a deal can be included in the MenA.nl database and league tables, one of the parties involved must be Dutch. A company is regarded Dutch if it is listed on the Euronext Amsterdam stock exchange and/or is headquartered in the Netherlands and/or has considerable operational activities in the Netherlands. Exceptions can be made (1) if the editorial board of MenA.nl has reasons to assume a company is registered in the Netherlands for other than operational reasons (e.g. fiscal). (2) If the company uses dual headquarters. (3) if the companies separated the legal and operational headquarters.’

Op grond van de hoofdregel (Nederlandse vestiging) zouden we kunnen concluderen dat het hier inderdaad om een Nederlandse deal gaat, omdat Mylan statutair gevestigd is in Nederland. Exception 1 treedt hier echter in werking: er is alle reden om te vermoeden dat de Mylan in Nederland is gevestigd om heel andere redenen dan bijdragen aan het floreren van de Vaderlandse economie. Bronnen in de financiële pers, zoals het artikel in het FD over de deal, tonen namelijk aan dat Mylan in Nederland gevestigd is om gebruik te maken van een beschermingsconstructie om zo niet overgenomen te worden door concurrent Teva. 

De deal telt dus niet mee voor de lijstjes.

Dat neemt niet weg dat er niet gewerkt is aan de deal: er zit een hoop werk in van de kantoren die de Amerikaanse farmaceuten hebben geholpen met het opzetten en opheffen van de Nederlandse beschermingsconstructie. Twee advocatenbureaus hebben de deal ingezonden, namelijk De Brauw Blackstone Westbroek en NautaDutilh – twee kantoren die het Nederlands recht op het gebied van vestiging, belasting en bescherming als hun broekzak kennen en dus veelgevraagd zijn voor dit soort klussen. Het is volstrekt logisch dat men graag de gewerkte uren, de gemiste nachten slaap en de deadlinestress terugziet in de League Tables, maar ondanks dat het wel echt werk is, telt het toch niet mee voor de Nederlandse lijstjes. 

Als we een beetje uitzoomen dan ligt het probleem niet zozeer bij de dealmakers of hun intenties om hun positie in de league tables omhoog te krijgen door dit soort deals de League Tables in te krijgen, maar bij de Nederlandse overheid. De overheid faciliteert namelijk allerlei kamerplant-constructies waardoor bedrijven uit de hele wereld Nederlandse spookkantoren openen, uit fiscale of protectionistische overwegingen. Dit genereert wel heel veel business voor service providers, maar niet voor de bredere economie. Bij MenA.nl hebben wij er voor gekozen om ons te richten op bedrijvigheid in het Nederlandse economische ecosysteem, en niet de papieren tijgers van de Zuidas. 

Overigens betekent het natuurlijk niet dat als deze deals niet meetelt voor de ranglijsten ze niet in de database terecht komen. We vinden het uiteraard erg belangrijk dat kantoren zich kunnen profileren met het leveren van dergelijke diensten en dat de juiste dealmakers ook makkelijk te vinden zijn aan de hand van de deals van dit type die ze gedaan hebben. Het is misschien een beetje zuur dat dit soort deals niet meetellen, maar dat neemt natuurlijk niet weg dat men uit het buitenland grif betaalt voor de diensten van ervaren dealmakers die het profiteren van het opmerkelijke Nederlandse vestigingsklimaat mogelijk maken. Crying all the way to the bank!

Tot slot de dealmakers: NautaDutilh vormde de juridische partner van Mylan N.V., met Paul van der Bijl en Leo Groothuis als lead partners in deze zaak, en Daan Hagelstein, Sybren de Beurs, Ernst van der Touw, Paul Olden, Chris Warner en Nina Kielman. De Brauw stond als local partner van WLRK Pfizer bij. Het team werd geleid door Paul Cronheim en bestond verder uit Casper Nagtegaal, Nathalie van Wiggen en Harald van Wijlen. 

Overige betrokken kantoren: Wachtell, Litpon, Rosen & KatzCravath, Swaine & Moore, Goldman Sachs, Guggenheim, Centerview, PJP Partners en Davis Polk & Wardwell.

Frans van der Grint van Confidant Partners leverde het communicatieadvies aan Mylan. 

Stibbe (lead partners Floris ten Have en Rein Wesseling) adviseert Mylan bij diverse merger control meldingen bij toezichthouders.

Related articles