‘Fusie Commerzbank en Deutsche Bank ophanden’

De Deutsche Bank en de Commerzbank in Duitsland zijn onder politieke druk fusiegesprekken aangegaan.

Dat bevestigen bronnen uit de Duitse bankenwereld aan het persbureau DPA.

Al maanden wordt er gespeculeerd over verregaande samenwerking en zelfs over een fusie tussen beide instellingen. De Duitse minister van Financiën Olaf Scholz (SPD) en zijn staatssecretaris Jörg Kukies zeiden al eerder dat Duitsland krachtige banken nodig heeft en dat de regering openstaat voor 'economisch zinvolle opties'.

Bij politici leeft de zorg dat Duitse banken tien jaar na de crisis nog steeds in de problemen zitten. De Deutsche Bank, de grootste financiële instelling in Duitsland, schreef in 2018 voor het eerst groene cijfers – 341 miljoen euro winst – nadat de bank drie jaar achtereen verlies had geleden. De nationale bank is echter nog ver verwijderd van de miljardenwinsten die het voorheen maakte. De Commerzbank schreef vorig jaar met 865 miljoen euro twee keer zoveel winst in de boeken. Toch zagen beide banken hun beurswaarde dalen.

Financiële experts betwijfelen of een fusie de problemen bij beide banken wegnemen. Ook vragen zij zich af of de in moeilijkheden verkerende Deutsche Bank en de Commerzbank, die middenin een reorganisatie zit, samen ook sterk genoeg zijn om meer gewicht op de schaal te leggen om internationaal een grotere rol te spelen.

Eerder deze maand meldde een welingelichte bron aan persbureau Reuters dat de raad van bestuur van de Deutsche Bank had ingestemd om gesprekken te voeren met de kredietverstrekker Commerzbank. “Maar er is geen enkele garantie dat er ook daadwerkelijk een deal komt", zei deze bron. Er zouden bij een daadwerkelijke fusie duizenden banen op het spel staan.

De Deutsche Bank en Commerzbank wilden geen commentaar geven.

Gerelateerde artikelen