Familiebedrijven kiezen voor elkaar

Bijzondere fusie in de bouw. Twee familiebedrijven die in 1984 uit elkaar gingen, worden herenigd. Bert Lippens, EY Nederland Associate Partner M&A, legt uit.

Gescheiden wegen komen 36 jaar later toch weer samen. Twee Brabantse bouwgroepen, oorspronkelijk behorend tot familiebedrijf Hendriks, worden woensdag 1 juli herenigd. In 1984 besloot de vader van Lambèr Hendriks het familiebedrijf te splitsen, waarbij Hendriks Bouw en Ontwikkeling in Oss verder ging en zoon Lambèr alle ruimte kreeg om naar eigen inzicht te ondernemen. 

De vestiging in Uden ging ook zelfstandig verder. Zij fuseerden een paar jaar later tot Hendriks Coppelmans, dat inmiddels werd geleid door neef Bart Hendriks. Het belangrijkste motief om nu weer samen verder te gaan, is dat Hendriks Coppelmans op zoek was naar een bedrijfsopvolger. Bert Lippens, voor EY gespecialiseerd in familiebedrijven, begeleidde de deal. “Strikt genomen neemt Hendriks Bouw en Ontwikkeling het bedrijf van Bart Hendriks over. Maar we spreken liever van samenwerking, ook omdat beide ondernemingen heel complementair zijn.”

Omdat de twee dochters van Bart Hendriks geen ambitie hadden om in de onderneming te stappen, deed hij rond Kerst 2019 een eerste toenadering verzoek”, legt Bert Lippens van EY uit. “Wij hebben de overname sinds maart dit jaar begeleid. Het verbinden van beide managementteams was een intensief en uitdagend traject. Het was allereerst belangrijk dat de key players uit beide bedrijven elkaar zouden leren kennen, opvallend was dat er vanaf het begin een enorme ‘klik’ was. Natuurlijk waren er ook kritische vragen, wederzijds.”

Aandelenoverdracht
Vanwege de corona crisis konden vertegenwoordigers uit Oss en Uden pas begin juni weer fysiek samenkomen. Toch ging het allemaal nog heel snel. Op 18 juni kwam de overeenkomst rond en werden personeel, klanten en toeleveranciers geïnformeerd. Woensdag 1 juli is de hereniging ook juridisch een feit. De aandelenoverdracht van Hendriks Coppelmans Bouwgroep aan Hendriks Bouw en Ontwikkeling resulteert in een groep bedrijven met een netto omzet van ongeveer 135 miljoen euro en 280 medewerkers. 

“Daar waar het bedrijf in Uden zich met name op wonen richt, is de onderneming in Oss breder actief”, zegt Bert Lippens van EY. “Twee krachtige bedrijven, samen vormen ze een sterke speler en zijn ze klaar om in heel Nederland te opereren. Medewerkers, opdrachtgevers en overige relaties reageerden uiterst positief op de hereniging. Dat blijkt ook uit de eerste gezamenlijke offerte die inmiddels de deur uit is.”

Het team van EY dat de begeleiding van de overname deed, bestond uit drie M&A-experts en een communicatie specialist. “Het nieuws over de samenwerking moest vanwege de vele stakeholders, uiterst genuanceerd naar buiten worden gebracht”, aldus Lippens. 

Uit kracht gehandeld
De twee bedrijven zijn samen opgetrokken en hebben uit kracht gehandeld. Algemeen directeur van Hendriks Bouw en Ontwikkeling, Lambèr Hendriks: “Het samengaan is een bijzondere mijlpaal in het bijna 100-jarige bestaan van ons familiebedrijf. Deze bundeling van visie en kennis biedt nog meer kansen voor het ontwikkelen van innovatieve bouw- en ontwikkel concepten en duurzame energietoepassingen. En ook voor de medewerkers ontstaan binnen het herenigde familiebedrijf meer mogelijkheden voor individuele ontwikkeling. Mét Hendriks Coppelmans zijn wij nog beter in staat om onze ambitie als integrale ontwikkelaar en bouwer waar te maken.”

Bart Hendriks van Hendriks Coppelmans: “Lambèr en ik zagen al snel dat onze bedrijven elkaar echt veel te bieden hebben, we zijn in hoge mate complementair. Dit samenbrengen is uniek, omdat het oorspronkelijke familiebedrijf nu weer herenigd is. Dat geeft voor ons beiden extra glans aan deze stap.”

Beide bedrijven willen door kennisdeling en samenwerking hun rol van duurzame en innovatieve koploper uitbouwen. Het bouwen zit de familie Hendriks immers in het bloed. Bart Hendriks is toegetreden als lid van het bestaande directieteam van Hendriks Bouw en Ontwikkeling en behoudt de verantwoordelijkheid voor Hendriks Coppelmans. Bij Hendriks Bouw en Ontwikkeling is inmiddels ook de vierde generatie directie teamleden actief. De broers Vincent en Michael Hendriks zijn sinds vorig jaar mede aandeelhouder, naast hun vader Lambèr. 

Enthousiast over hereniging
Ook voor EY Nederland Associate Partner M&A Bert Lippens was deze deal bijzonder. “In de twintig jaar dat ik bij EY werk, heb ik niet eerder meegemaakt dat bedrijven op deze wijze weer samengaan. De vader van Lambèr, Lambert Hendriks, stond aan het roer van Hendriks Bouw en Ontwikkeling toen de afscheiding in 1984 plaatsvond. Vanaf het begin van de onderhandelingen was hij enthousiast over de hereniging. Helaas is hij begin juni vrij plotseling overleden, hij is 89 jaar geworden.”

Bert Lippens ondersteunt namens EY familiebedrijven bij aan- en verkoop, hij is gespecialiseerd in bedrijfsoverdracht en opvolging. “Een koop- of verkooptraject is als een reis waarbij familieleden volledig op mij moeten en kunnen vertrouwen”, staat in zijn cv op de website van EY. 

Over de Hendriks deal: “In Oss zijn twee zoons van Lambèr nu actief in het bedrijf. De derde en oudste zoon heeft zich met zijn eigen onderneming in 3D beton printen gespecialiseerd. Daar zie ik in de toekomst nog wel een volgend samenwerkingsverband ontstaan!”    

Gerelateerde artikelen