Fusie betaaldienstverleners FIS en Worldpay

Betaaldienstverleners FIS en Worldpay, concurrenten van het in Amsterdam genoteerde Adyen, bundelen hun krachten.

Met de deal van FIS en Worldpay is een bedrag gemoeid van 43 miljard dollar. De transactie wordt in cash en aandelen afgewikkeld. Daarbij is FIS de bovenliggende partij.

FIS houdt zich met name bezig met de ontwikkeling van technologie van betaaldiensten. Worldpay is een betalingsverwerker in de e-commerce. Het gecombineerde bedrijf zou in 2018 goed zijn geweest voor een omzet van circa 12,3 miljard dollar. In de nieuwe structuur krijgen aandeelhouders van FIS 53 procent van het fusiebedrijf in handen. De overige 47 procent van de stukken wordt verdeeld onder de Worldpay aandeelhouders. Zij ontvangen naast aandelen ook nog 11 dollar per aandeel.

Het fusiebedrijf houdt rekening met 500 miljoen dollar aan omzetvoordeel. Verder zullen kostenvoordelen circa 400 miljoen dollar bedragen. De bedrijven houden verder rekening met een vrije kasstroom in de komende drie jaar van 4,5 miljard dollar.

Volgens FIS-baas Gary Norcross, die ook de leiding krijgt over het fusiebedrijf, heeft de deal onder meer te maken met schaalvoordelen. “De grootte van een bedrijf in deze snel veranderende industrie doet ertoe", zo zei hij in een toelichting.

Ook Worldpay-collega Charles Drucker wijst op de baten die schaalgrootte met zich meebrengt. Hij wordt in het nieuwe bedrijf de rechterhand van Norcross in het bestuur. De leiding van het bedrijf wordt twaalfkoppig. Daarvan zijn er zeven zetels voor FIS-bestuurders en vijf voor Worldpay-leidinggevenden. Het fusiebedrijf gaat verder onder de naam FIS.

De deal is nog wel afhankelijk van de gebruikelijke goedkeuringen. Ook aandeelhouders moeten nog akkoord geven. De bedrijven denken de fusie in de tweede helft van dit jaar af te ronden.

(ANP)

Gerelateerde artikelen