Full circle voor NIBC Mezzanine & Equity Partners

Innovatie is de kern van het bestaan van moderne investeringsmaatschappijen zoals het Mezzanine & Equity Partners team van NIBC (“MEP”).

Door Mathijs Voogt

Over deze innovatie in producten en focus-sectoren kan je alles lezen in blog 1, 2 en 3 van MEP op onze website. Deze blogs laten zien hoe het Mezzanine & Equity Partners-team van NIBC zich met een eigentijdse propositie richt op de ondersteuning van Nederlandse en Duitse ondernemingen in situaties van groei en successie in verschillende sectoren. 

In deze vierde en afsluitende blog die MenA samen met MEP brengt, gaan we terug naar waar het allemaal begon. NIBC is in Nederland groot geworden door te investeren in infrastructurele projecten voor de wederopbouw van het land. Die kennis is nooit verloren gegaan. Met de Project Equity-propositie investeert MEP in infrastructurele en vastgoed projecten voor de toekomst. In de dynamiek van deze markten, met veel institutioneel geld en grote bedragen, richt MEP zich op die sub-sectoren waar zij heel duidelijk het verschil kan maken. De strategie is gericht op investeringen in de bevordering van circulaire economie (recycling), de energietransitie, smart cities en projectontwikkeling. Project Equity is geschikt voor greenfield expansion, buy-and-build en (her-) ontwikkelings trajecten. 

Geografisch gezien kiest MEP daarbij voor Noord-West Europa. Mooi voorbeeld van zo’n Project Equity-investering is de buy-and-build strategie die MEP samen met het management van Rolande ontwikkelt. Rolande helpt logistieke dienstverleners bij hun overstap naar het schone Liquified Natural (Bio)Gas als brandstof. Vorig jaar zomer nam MEP, samen met Rotterdam Port Fund, een meerderheidsbelang in Rolande om het Europese netwerk van LNG-tankstations uit te breiden. 

MEP bouwt in dit project verder op de expertise die diepgeworteld in het DNA van NIBC verankerd zit: samen met sterke partners investeren in infrastructurele en vastgoed projecten passend in de eigentijdse strategie met een focus op duurzame ontwikkeling. Of de Project Equity-strategie van MEP werkt? Dat bleek wel uit de succesvolle exit van E-fiber in 2018 aan het infrastructuurfonds Arcus Infrastructure Partners!

Naast infrastructuur richt de project equity propositie van MEP zich ook op de bouw- en vastgoedsector. MEP onderscheidt zich hiermee van de meer ‘traditionelere’ bouw- en beleggingsfinanciering (ook aangeboden door NIBC bank) door met risicodragend vermogen te participeren in woningbouwontwikkeling. In 2020 is MEP bijvoorbeeld een samenwerking aangegaan met Kondor Wessels Projecten en Delta Development Group voor de ontwikkeling van het project Cloudforest, een woningbouwproject in het centrum van Hoofddorp. 

NIBC heeft hierin de rol als aandeelhouder aangevuld met een aandeelhouderslening. Met deze producten stelt MEP Nederlandse woningbouwontwikkelaars het benodigde risicodragend kapitaal te beschikking voor de vroege fase van projectontwikkeling waar nog niet of nauwelijks bancair krediet beschikbaar is. Zodoende levert NIBC MEP een bijdrage aan het oplossen van de krapte op de woningmarkt.

Bovenstaande voorbeelden geven goed weer dat MEP enerzijds kan bouwen op een lange ervaring en tegelijkertijd innovatief en ondernemend is om ontwikkelingen en vragen uit de markt te vertalen naar tailor-made-oplossingen. 

Mathijs Voogt is Vice President bij NIBC Mezzanine & Equity Partners

Gerelateerde artikelen