FrieslandCampina zet definitief voet aan Pakistaanse wal met historische overname

FrieslandCampina heeft de acquisitie van het beursgenoteerde Pakistaanse zuivelbedrijf Engro Foods definitief in kannen en kruiken. Voor een bedrag van 414 miljoen euro heeft het Nederlandse bedrijf zich verzekerd van een belang van 51 procent in de op een na grootste zuivelproducent in Pakistan.

Dit voorjaar was er al sprake van een overnamebod door FrieslandCampina in Pakistan. Nu de deal definitief rond is heeft het Nederlandse zuivelbedrijf, dat in Amersfoort haar thuisbasis heeft staan, naar eigen zeggen een sleutelpositie in de Pakistaanse zuivelmarkt in handen gekregen. Ook betekent de deal de grootste directe investering door een buitenlands bedrijf in de geschiedenis van Pakistan. FrieslandCampina verwacht dat de opkomende middenklasse meer verwerkte en verpakte melk zal gaan kopen. Daarnaast streeft FrieslandCampina ernaar om met zijn expertise van de landbouwsector Pakistaanse boeren bij te staan.

Als onderdeel van de FrieslandCampina-businessunit in Azië blijft de naam Engro Foods behouden. Hans Laarakker is aangewezen als interim CEO. Als Vice President M&A en Business Development was Laarakker nauw betrokken bij de voorbereidende fase van de deal. Hij was eerder Managing Director van FrieslandCampina in Maleisië (Dutch Lady Malaysia) en verantwoordelijk voor de FrieslandCampina-kantoren in China, Hong Kong en Singapore in de periode 2006-2010. 

Adviesteams
De Nederlandse koper werd begeleid door verschillende adviesteams. De M&A Advisory-rol werd door Citigroup op zich genomen, EY onder leiding van Maurice van den Hoek voltrok de Transaction Support, terwijl Legal Advisory werd verzorgd door De Brauw Blackstone Westbroek met Ton Schutte als teamleider. 

 

Gerelateerde artikelen