FrieslandCampina en Arla verkennen fusie

Deal met de Denen leidt tot de grootste zuivelreus ter wereld.

FrieslandCampina wil fuseren met Arla Foods, de Zweeds-Deense zuivelcoöperatie. De deal wordt nog als ‘speculatief’ weggewuifd door de betrokken partijen. Arla ontkent de geruchten. Toch zijn de berichten hardnekkig over gesprekken tussen bestuursvoorzitter Sybren Attema van FrieslandCampina en zijn evenknie Jan Toft Nørgaard van Arla. 

Een fusie tussen de beide grootmachten zou leiden tot de grootste zuivelonderneming ter wereld met een gezamenlijke omzet van 22,7 miljard euro. Dat is iets meer dan de omzet van Lactalis, een Franse multinational.

Wat betreft omzet is FrieslandCampina een fractie groter (11,5 miljard euro) dan Arla (10,2 miljard euro). Maar volgens de Rabobank gaat Arla de Nederlandse collega voorbij groeien. 

Fusieplannen tussen de twee giganten zijn niet nieuw. Zeventien jaar geleden snuffelden het toenmalige Campina en Arla Foods aan elkaar, maar toen hadden de Scandinaviërs uiteindelijk geen trek. 

Vooral FrieslandCampina zou uit zijn op een fusie. De mogelijkheden voor autonome groei zijn beperkt in Nederland, mede vanwege de stikstofproblemen waarmee melkveehouders worstelen. Er wordt al gesuggereered dat het nieuwe hoofdkantoor in het Deense Århus komt met een innovatiecentrum in Wageningen.

 

 

Gerelateerde artikelen