Forbion kondigt nieuw fonds aan gericht op Europese life sciences bedrijven

Forbion kondigt de eerste afsluiting aan van Forbion Growth Opportunities Fund II op 470 miljoen euro.

Forbion, een Europees durfkapitaalbedrijf gericht op biotech, kondigt vandaag de eerste afsluiting ter waarde van 470 miljoen euro aan van zijn Forbion Growth Opportunities Fund II, dat zich richt op investeringen in Europese biotechbedrijven in een laat stadium, en dat zijn beoogde omvang van 450 miljoen euro heeft overschreden. 

Forbion verwacht zijn hard cap van 600 miljoen euro te bereiken na de voltooiing van het Forbion Growth Opportunities Fund II in de zomer. Dit nieuwe Growth Opportunities Fund heeft verscheidene nieuwe institutionele investeerders aangetrokken, waaronder de pensioenfondsen PME en PMT, de Ewing Marion Kauffman Foundation en Reggeborgh, die zich aansluiten bij de terugkerende investeerders Pantheon, Wealth Management Partners en Eli Lilly and Company.

Meerdere strategieën 

Het tweede Forbion Growth Opportunities Fund zal blijven investeren in voornamelijk Europese biotechbedrijven in een latere fase, die nieuwe therapieën ontwikkelen voor gebieden met een grote medische behoefte. Het fonds zal zich op dit marktsegment richten met drie beproefde strategieën: het verstrekken van particulier groeikapitaal voor rijpe klinische bedrijven in de ontwikkelingsfase, het verstrekken van pre-IPO-financiering aan bedrijven die op korte termijn een beursnotering nastreven en het injecteren van kapitaal en praktische vaardigheden in ondergewaardeerde beursgenoteerde bedrijven. Bij deze financieringen streeft Forbion Growth Opportunities II ernaar leidende posities in te nemen met investeringsbedragen tot 70 miljoen euro per transactie. Het team wil een portefeuille van vijftien van dergelijke investeringen opbouwen in de meest veelbelovende Europese biowetenschappelijke bedrijven in een laat stadium.

Sander Slootweg, Managing Partner en mede-oprichter van Forbion, zegt: "De Europese markt voor latere fase, private life sciences investeringen is groot en blijft aanzienlijk onderbediend. De toename van het aantal institutionele beleggers dat zich committeert aan het Forbion Growth Opportunities Fund II is een bewijs van onze succesvolle staat van dienst op het gebied van investeringen in life sciences-bedrijven die zich in een late klinische fase bevinden. Een recent voorbeeld is de verkoop van Gyroscope Therapeutics aan Novartis voor een totaalbedrag van 1,5 miljard dollar eerder dit jaar, na een hold-periode van slechts negen maanden."

Dirk Kersten, General Partner, voegde hieraan toe: "In de afgelopen twee jaar hebben we Forbion Growth Opportunities Fund I met succes ingezet om groeikapitaal te verstrekken aan een geselecteerd aantal Europese life sciences bedrijven van hoge kwaliteit. Forbion Growth heeft het meest ervaren en omvangrijke team in Europa opgebouwd dat zich richt op het latere fase segment, en is klaar om te blijven investeren in ambitieuze life sciences bedrijven die hun groei willen versnellen. We zijn dan ook zeer verheugd om deze aanzienlijke eerste closing van Forbion Growth Opportunities Fund II aan te kondigen, en kijken uit naar de definitieve closing van het fonds later dit jaar."
 

Gerelateerde artikelen