FNV: Beleggingen uit private equity-fondsen als Sun Capital terugtrekken

Pensioenfondsen zouden hun beleggingen in private equity-fondsen als Sun Capital moeten terugtrekken. Dat schrijft de FNV in een brief aan pensioenfondsen die in Sun Capital beleggen.

Volgens de FNV gaan de financiële belangen van dergelijke private equity-fondsen ten koste van werknemers van de bedrijven waarin wordt belegd.

“De FNV wil niet meer dat pensioengeld wordt gebruikt om dit soort private equity-fondsen te financieren die ten koste van werknemers van bedrijven winst willen maken. Pensioengeld moet gebruikt worden voor een goed pensioen en niet op deze manier,” aldus FNV-bestuurder Gijs van Dijk. “Kijk naar V&D, waar een schatrijk fonds als Sun Capital werknemers eerst vroeg een loonoffer te brengen om de boel overeind te houden, om daarna hun handen er vanaf te trekken. Dat soort strategieën keuren wij af en wij vragen de pensioenfondsen dat ook te doen.” Alle FNV-bestuurders die zitting hebben in pensioenfondsen is daarom gevraagd om nog eens goed te kijken of ook hun fonds beleggingen heeft in soortgelijke private equity-fondsen als Sun Capital.

Van Dijk: “Het beleggen van pensioengeld moet op een verantwoorde manier gebeuren. Dat mag dus niet ten koste gaan van mens en milieu. Vorig jaar hebben we de fondsen al aangeschreven om niet te beleggen in bedrijven die meebouwen aan de WK-stadions in Qatar. En nu doen we dat over fondsen als Sun Capital. Dit soort beleggingen kan gewoon niet meer.”

Ook in internationaal verband zal de FNV andere nationale vakbonden vragen hun pensioenfondsen aan te spreken over Sun Capital en vergelijkbare private equity-fondsen. De FNV is voorzitter van het Committee on Worker’s Capital (CWC) waarin de internationale vakbonden zijn vertegenwoordigd.

• FNV-brief over investeringen pensioenfonds in Sun Capital

Gerelateerde artikelen