Flitsbezorger Getir neemt concurrent Gorillas over

Boodschappenbezorgdienst Getir neemt zijn concurrent Gorillas over.

Met de overname breidt de Turkse flitsbezorger zijn marktaandeel uit in een branche die in de coronajaren hard groeide, maar nu te maken heeft met een tanende vraag.

Getir maakte niet direct bekend voor welk bedrag het zijn Duitse evenknie heeft gekocht. Zakenkrant Financial Times meldt dat Getir uiteindelijk voor 1,2 miljard dollar is verkocht. Dat is veel minder dan de waarde van drie miljard dollar van Gorillas bij een investeringsronde vorig jaar.

Getir werd in 2015 opgericht en was daarmee naar eigen zeggen 's werelds eerste "vlotte bezorgservice", die uitbreidde naar negen andere landen. In Nederland rijden in veertien steden bezorgers van Getir rond. Gorillas begon vanaf 2020 en is ook in Nederland actief met de belofte om online bestelde boodschappen binnen enkele minuten aan huis te bezorgen.

Flitsbezorgers zijn vooralsnog verlieslatend en staken de afgelopen jaren veel geld in hun uitbreiding naar nieuwe markten. Investeerders zijn nu voorzichtiger geworden met beleggingen in deze jonge bedrijven, ook door de oplopende rentes. Daarnaast kregen bedrijven als Gorillas te maken met overheden die niets zagen in zogeheten dark stores in woonwijken. Die minidistributiecentra zouden de leefbaarheid van woonwijken aantasten.

Gorillas, dat zo'n 10.000 werknemers heeft, sneed eerder dit jaar al flink in zijn personeelsbestand. Na de samensmelting met Getir vallen er mogelijk nog meer ontslagen bij het fusiebedrijf, al is de omvang daarvan nog onduidelijk.

Getir werd bij deze transactie juridisch bijgestaan door Freshfields Bruckhaus Deringer (Teamleader Saloua Ouchan)

Gorilla's kreeg advies van Ploum (Teamleader Albert Wiggers) en White & Case (Teamleader Daniel Turgel)

Kijk hier voor alle adviseurs die bij deze deal betrokken waren. 

 

 

Gerelateerde artikelen