Fiat-familie koopt belang in Philips
Investeerder Exor heeft zich voor 2,6 miljard euro ingekocht bij Philips. Met een belang van 15 procent wordt het Italiaanse investeringsbedrijf van de familie Agnelli, de oprichters van autofabriek Fiat en eigenaren van voetbalclub Juventus, in één klap de grootste aandeelhouder van het zorgtechnologieconcern. Exor zegt zich op deze manier nadrukkelijker te willen mengen in de gezondheidstechnologische sector.
Volgens Exor, ook de grootste aandeelhouder van sportwagenfabrikant Ferrari, zijn er voorlopig geen plannen om het belang verder uit te bouwen. In ruil voor de langetermijninvestering mag Exor één lid leveren aan de raad van commissarissen van Philips.
De investeerder, die in totaal voor 33 miljard euro aan investeringen beheert, zegt de nieuwe focus van Philips op gezondheidstechnologie volledig te ondersteunen. “De nieuwe richting die Philips de afgelopen jaren is ingeslagen, heeft een bedrijf gecreëerd dat twee gebieden – gezondheidszorg en technologie – combineert waar wij heel erg achter staan”, zegt topman John Elkann. Vorig jaar investeerde Exor ook al 1 miljard euro in ondernemingen in de gezondheidszorg.
Feike Sijbesma, voorzitter van de raad van commissarissen van Philips, zegt dat Exor “een bewezen staat van dienst en een duidelijke strategie heeft om te groeien in de gezondheidszorg en technologie”. Hij zegt dat het bedrijf goed gaat luisteren naar de ideeën van Exor maar benadrukt ook het feit dat de investeerder al het vertrouwen heeft uitgesproken in de koers en de leiding van Philips.
Volgens Philips nam Exor eind vorig jaar het initiatief voor de grote investering, waarna de overeenkomst afgelopen weekend helemaal is rondgekomen en de laatste aandelen zijn aangeschaft. Sijbesma zegt “altijd blij te zijn” met een betrouwbare investeerder voor de lange termijn. Dat kan rust geven in een tijd dat Philips wordt geplaagd door een grote reorganisatie en aanhoudende problemen met de slaapapneukwestie. Philips is mede daardoor de afgelopen twee jaar de helft minder waard geworden op de beurs.
Philips heeft zich de afgelopen jaren nadrukkelijker toegelegd op technologie in de gezondheidszorg. Grote divisies, zoals de lichttak, werden verkocht of op eigen benen gezet. Sinds twee jaar heeft het bedrijf uit Eindhoven problemen met zijn apparaten voor slaapapneupatiënten. Philips moest wereldwijd miljoenen apparaten terugroepen omdat geluiddempend schuim kon afbrokkelen. Die problemen hebben al veel geld gekost.