Missie Female x Finance: meer vrouwen in financiële sector

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 13:14
Een gesprek met Léonie Kennepohl en Mélanie Bosboom, oprichters van Female x Finance.

Waarom zijn jullie dit initiatief gestart? 
Om meer vrouwen in de financiële sector te krijgen, en te behouden! 
 
Tijdens onze studie zagen we dat er veel vrouwen interesse hebben in de sector, maar het lastig vinden om de eerste stap richting een baan in finance te zetten. 
 
Tijdens onze stages merkten we hoe erg bedrijven op zoek zijn naar vrouwelijk talent. Maar het niet lukt om ze te vinden. 
 
Dus de wil is er, maar de bedrijven vinden de vrouwen niet, en de vrouwen vinden het lastig om de bedrijven te vinden. Daarom dachten wij: Dit moet anders aangepakt worden!  
 
Dit werd nog eens bevestigd toen we een Nederlands onderzoek lazen over dat er van de starters in Private Equity maar 18 procent vrouw is, terwijl van alle master Finance studenten in Nederland bijna 30 procent vrouw is. In M&A is het percentage vrouw vaak nog lager. 
 
Dus wij vinden dat bedrijven, recruitment kantoren en diversiteit initiatieven het helemaal anders moeten aanpakken. We moeten niet alleen focussen op recruitment marketing, we moeten de sector aantrekkelijker maken, meer inzichten bieden in de mogelijkheden in de sector en het zo toegankelijker maken voor vrouwen om te starten in de financiële sector. 
 
Daarnaast, moet er ook een community zijn om op terug te vallen (die wij bieden). Hierin kunnen ze terecht met de moeilijke vragen die ze niet op de werkvloer kunnen stellen, en begeleiding krijgen in hun verdere carrière. 
 
Wat waren jullie eigen ervaringen? 
We hebben beiden andere werkervaring. Mélanie heeft een stage gedaan in M&A en Private Equity, Léonie in FinTech en Strategy Consulting. 
 
Maar onze ervaring om de sector in te komen was hetzelfde. Tijdens je studie leer je veel, maar je leert weinig over de verschillende sectoren en bedrijven, de mogelijkheden met een finance achtergrond en begeleiding in wat bij jou past.  
 
Vaak kom je toch in contact met bedrijven via je directe netwerk. Tuurlijk ga je naar inhouse dagen en recruitment events, maar toch wat je echt overtuigd om ergens te beginnen zijn de verhalen van anderen. En als die verhalen uit de finance sector alleen maar vanuit mannen komen, maakt dat het niet veel aantrekkelijker. Wij waren de enige twee in onze vriendinnengroep die finance deden, kenden verder ook niet heel veel vrouwen in finance en dat maakt het lastig om jezelf te zien in de sector. Want: “You can’t be it, if you can’t see it”. 
 
We misten een netwerk om andere vrouwen met een interesse in finance te ontmoeten, we misten de inzichten om een weloverwogen keuze te maken in welke richting we wilden starten en we misten de begeleiding, iemand die tegen ons zei: ‘Doe het gewoon, want alleen dan kom je erachter wat je wel en (vooral) niet leuk vindt.’
 
Hoewel wij uiteindelijk stages in de finance richting hebben gedaan, zagen we veel vrouwen uitstromen tijdens onze bachelor en master, maar vooral ook na het studeren. (Strategie) consulting is al een stuk verder wat betreft imago, diversiteit en zichtbaarheid, wat de drempel een stuk lager maakt voor vrouwen om daar te beginnen. Léonie heeft ook een stage gedaan in strategie consulting en daar was de man/vrouw ratio een stuk beter dan binnen de stages die Mélanie heeft gedaan. 
 
Wat hoorde je van iemand uit de zaal wat je verbaasde of verraste op jullie eerste event? 
Wat ons het meest verbaasde is dat zo weinig vrouwen eigenlijk wisten dat een stage tegenwoordig een ‘moetje’ is. Wij hebben zelf in Rotterdam een master gedaan, waar het erg leeft dat het beter is om langer over je studie te doen, om werkervaring op te doen. Vrouwen uit andere steden krijgen dit blijkbaar veel minder mee. Na het event hebben wij enorm veel reacties hierover gekregen. Het is waardevol om langer over je studie te doen om werkervaring op te doen. 
 
Overigens krijgen wij dit ook als feedback van bedrijven. Mannen weten beter welke vereisten er nodig zijn voor een job, en zorgen ervoor dat hun CV gevuld is met relevante stages. Waarom? Mannen zijn goed in netwerken, durven dingen te vragen en hebben vaak huisgenoten of vrienden die al hetzelfde pad hebben bewandeld (met succes). Daarom is het zo belangrijk dat vrouwen de meerwaarde van netwerken inzien en dus naar onze events komen! 
 
Wat betekende de lancering in oktober? 
Wij kwamen op het idee om een online platform, een community op te zetten, een plek wat de financiële sector met vrouwelijk talent verbindt. 
 
Midden oktober is het Female x Finance platform live gegaan. Op het platform inspireren, empoweren én begeleiden we vrouwen naar een baan in Finance. Daarnaast krijgen bedrijven uit verschillende sectoren in finance een plek om zichzelf van een andere kant te laten zien. Want met die zwart-wit foto’s op hun eigen website ga je geen vrouwelijk talent aan je weten te binden.  
 
Wat kan je op het platform vinden? Interviews met vrouwelijke rolmodellen en peers; Informatie over de verschillende sectoren, bedrijven en carrièremogelijkheden: Welke sectoren zijn er? Waar begin je als je nog geen ervaring hebt? Welke bedrijven bieden stage posities aan, en welke starters posities? Hoe switch je carrières? Zo inspireren wij vrouwen om de financiële sector in te stappen. 
 
In onze community en op het platform inspireren wij niet alleen, maar wij empoweren ook. Zo zorg je ervoor dat je vrouwelijk talent aantrekt, maar ook behoudt. Een aantal voorbeelden: Hoe ga je vol zelfvertrouwen een interview in? Hoe ace je die case? Hoe zorg je ervoor dat je die promotie krijgt? Hoe zorg je ervoor dat je niet minder verdient dan je mannelijke collega?  
 
Als laatste begeleiden wij vrouwelijk talent naar een baan in de financiële sector. Dit doen wij met onze partners, die toegewijd zijn om meer vrouwen in de financiële sector te krijgen. Onze members kunnen deelnemen aan recruitment events, kunnen vrijblijvend koffietjes drinken met onze partners en hebben toegang tot career consults met ons. Zo begeleiden we ze naar een stage, starters positie of volgende stap die bij hen past. 
 
De lancering betekent in essentie WEG met het stoffige imago: Female x Finance wordt een modern platform, een krachtige en aanstekelijke community waar vrouwen bij willen horen. Weg van het keurige, weg van een nuffig Concertgebouw gevoel, weg van het bancaire mantelpak en pumps, weg van traditioneel, weg van de jaren negentig, en hup zo gekatapulteerd naar de jaren 2021 en verder. 
 
Hebben jullie het gevoel dat jullie een groot bereik hebben? 
Sinds wij hier fulltime mee bezig zijn (mei), hebben wij ervoor gekozen een groep ambassadeurs per studentenstad aan ons te binden. Zo hebben we een groot bereik in elke studentenstad en in de steden waar de meeste jobs zijn. Hoewel onze database eerst voornamelijk studenten en starters waren, krijgen wij nu steeds meer vragen van vrouwen die al meer dan 2 jaar werkzaam zijn en verdere mogelijkheden willen onderzoeken in de financiële sector. 
 
Ook wordt ons bereik bij bedrijven steeds groter. Wekelijks krijgen wij nieuwe aanvragen, maar daar gaan we niet allemaal op in. Sommige bedrijven zijn nog niet zo ver dat ze begrijpen dat wij eerst het imago van de sector en het bedrijf moeten veranderen, voordat zij meer vrouwen kunnen aantrekken. 
 
Ons motto is: 
“Recruitment marketing is like asking someone on a date, employer branding is the reason they say yes.” 
 
Hebben jullie nog aanvullende steun nodig en wie of welke firma heb je daarvoor op het oog? 
In 4 maanden tijd hebben wij 12 partners aan ons weten te binden. Deze partners gebruiken onze inzichten, platform en netwerk om meer vrouwelijk talent aan te nemen. Wij willen schalen en impact maken. Female x Finance wordt het grootste platform dat vrouwelijk talent verbindt met de financiële sector. Of dat alleen in Nederland of in Europa is, who knows, maar onze ambities zijn groot. Dus als er iemand is die gelooft in dit idee, expertise heeft in schalen, tech platforms, recruitment en achter onze missie staat om meer vrouwen in finance te krijgen en te behouden dan is zij/hij altijd welkom voor een koffietje bij ons op kantoor in Amsterdam. 
 
Bezoek hier het platform van Female x Finance


Léonie Kennepohl (links) en Mélanie Bosboom

Gerelateerde artikelen