Familiebedrijven zijn financieel het gezondst van allemaal

Familiebedrijven hebben minder snel hulp nodig en innoveren het meest.

Familiebedrijven gaan zorgvuldiger om met risico’s en ze hebben vaker voldoende geld op de bank om tegenvallers op te vangen, in verhouding tot andere bedrijven. Ook blijven familiebedrijven continu innoveren en leveren ze belangrijke bijdragen aan hun regio.

Dit blijkt uit onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. Bij familiebedrijven draait het niet om winstmaximalisatie, maar om de gezonde toekomst van het bedrijf. Familiebedrijven vergroten volgens de onderzoekers de economische stabiliteit van Nederland. Ook verkleinen ze de effecten van economische dips, werkloosheid en faillissementen,

Van de 490.000 bedrijven met medewerkers zijn 300.000 een familiebedrijf. Bijna één op de drie Nederlanders werkt er. Het langetermijnperspectief van familiebedrijven, dat gericht is op het belang van alle stakeholders, zorgt voor een langdurige betrokkenheid van eigenaren, een hechte band tussen familie en medewerkers, sterke regionale verbondenheid, continue investeringen in innovatie en een hoge financiële stabiliteit.

Bij veranderingen in de markt sturen familiebedrijven sneller bij, doordat de eigenaren zelf aan het roer staan. Uit internationaal vergelijkend onderzoek blijkt dat familiebedrijven vaker het hoofd boven water houden tijdens crises en recessies en dat de werkgelegenheid behouden blijft.

In coronatijd werd dit ook in Nederland zichtbaar. Tijdens de lockdowns was de overheidssteun aan familiebedrijven achttien procent lager dan de steun aan niet-familiebedrijven, zoals beursgenoteerde ondernemingen en bedrijven in handen van private investeerders. Dankzij hun grotere financiële buffer hadden ze in coronatijd minder overheidssteun nodig om hun werknemers te betalen, in dienst te houden en de vaste lasten te betalen. Familiebedrijven hebben in coronatijd dan ook meer mensen aan het werk gehouden.

Hoewel Nederlandse familiebedrijven minder gebruik maken van beschikbare innovatiesubsidies, blijkt uit internationaal vergelijkend onderzoek dat familiebedrijven wél vaker succesvol zijn met het omzetten van innovatieve ideeën naar de praktijk, zoals een nieuw product of een nieuw proces dat de kosten verlaagt. Familiebedrijven innoveren vaker in kleinere stappen.

Kenmerken familiebedrijven
• Focus op lange termijn en continuïteit
• Crisisbestendig dankzij hoge solvabiliteit
• Grote betrokkenheid van de ondernemers bij bedrijf en omgeving
• Slagvaardig bij marktontwikkelingen en crises
• Investeringen in eigen regio’s
• Minder faillissementen en minder banenverlies tijdens recessies en crises
• Grotere baanzekerheid en inkomenszekerheid

Related articles