Failliet verklaarde InnoGenerics maakt toch een doorstart

Ofichem Groep neemt de failliete medicijnfabriek InnoGenerics uit Leiden over, meldt de curator.

Een leverancier van grondstoffen voor medicijnen uit Ter Apel, Ofichem Groep, neemt het onlangs failliet verklaarde InnoGenerics in afgeslankte vorm over. Eerder meldde de curator nog dat de zoektocht naar een nieuwe eigenaar geen resultaat had opgeleverd.

InnoGenerics ging failliet na lange tijd op een fractie van zijn volle productiecapaciteit te hebben gedraaid. Het wegvallen van de fabriek zou Nederland afhankelijker maken van medicatie uit het buitenland. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) kon vlak na het faillissement medicijntekorten niet uitsluiten.

InnoGenerics is de laatste grote fabriek voor generieke geneesmiddelen in pilvorm, die als goedkoper alternatief gelden voor merkmedicijnen. Het ging onder andere om medicijnen tegen epilepsie, diabetes, jicht, depressie en hart- en vaatziekten. Ofichem zegt niet alle productielijnen direct voort te kunnen zetten, waardoor het nog onduidelijk is welke medicijnen InnoGenerics blijft produceren.

De topman van Ofichem noemt het belangrijk dat Europa zelf medicijnen blijft maken. Daarnaast ziet hij kansen om de productie van de Leidse medicijnfabriek te integreren met de eigen activiteiten.

Volgens curator Bentfort van Valkenburg beseften veel partijen dat er naast zakelijke belangen ook grote maatschappelijke belangen gemoeid waren met de zoektocht naar een nieuwe eigenaar van InnoGenerics. "Hierdoor konden wij het gesprek en de zoektocht naar een oplossing tot het allerlaatste moment gaande houden." Het ministerie van VWS ondersteunt de overname met een bijdrage aan InnoGenerics.

InnoGenerics was tot 2020 in handen van de Indiase medicijnfabrikant Aurobindo Pharma. Dat bedrijf verplaatste veel van de productie naar China en India, waarna InnoGenerics met hulp van de overheid werd overgenomen.

Apothekers deelden vorige week hun zorgen over de sluiting van InnoGenerics. Ook omdat vorige jaar het hoogste aantal medicijntekorten ooit werd geteld. MIND, de organisatie die opkomt voor cliënten en hun naasten in de geestelijke gezondheidszorg, sprak eveneens "ernstige zorgen" uit. Dat ging specifiek over medicatie voor de behandeling van bipolaire aandoeningen en een kalmeringsmiddel. Volgens MIND was InnoGenerics het enige bedrijf in Nederland dat deze middelen maakte.

(ANP)
 

Gerelateerde artikelen