Fagron groeit door overnames

De farmaceutische toeleverancier sloeg toe in Zuid- en Noord-Amerika.

Fagron heeft in het voorbije kwartaal goede zaken gedaan in Zuid- en Noord-Amerika. De verkopen van de fabriek voor steriele bereidingen in Wichita trokken flink aan en de toeleverancier aan apotheken zegt op koers te liggen om uiterlijk in 2022 zijn omzetdoel van 100 miljoen dollar in Wichita te behalen.

De totale omzet van Fagron, met het hoofdkantoor in Rotterdam, steeg met 19,7 procent naar 137,5 miljoen euro. Exclusief overnames en tegen constante wisselkoersen was de omzetgroei 9,9 procent. Volgens de Belgisch-Nederlandse onderneming hebben alle regio's aan de groei bijgedragen. Fagron meldde geen winstcijfers.

De ogen van beleggers zijn vooral gericht op de toekomstige groeimotor Wichita, waar onder meer voorgevulde injectiespuiten en morfinecassettes worden gemaakt. Fagron verwacht tegen het eind van dit jaar op een productieniveau te zitten dat goed is voor een omzet van 50 miljoen dollar op jaarbasis.

De fabriek in Wichita zag de omzet zonder de invloed van wisselkoersen stijgen met 30 procent. Dat was een stuk sneller dan een kwartaal eerder. Dat kwam volgens topman Rafael Padilla onder meer door nieuwe klanten en doordat soms veel tijd gaat zitten in audits voor nieuwe klanten. "We willen toewerken naar duurzame groei."

In Latijns-Amerika droegen onder meer de drie recente overnames in Brazilië en een grotere in Mexico voor het eerst bij aan de omzet. Die steeg daar met ruim 42 procent. Zonder die overnames en tegen gelijke wisselkoersen was de groei 8,6 procent. Volgens financieel topvrouw Karin de Jong wordt ook nu actief gewerkt aan kleine en middelgrote overnames. "Dat geldt voor alle markten waar we al actief zijn."

In Europa stegen de verkopen op eigen kracht met ruim 5 procent naar 61,2 miljoen euro. Er werd onder meer geprofiteerd van zelf ontwikkelde producten en van de verkoop van DNA-testkits. In Europa wordt nu verreweg het meest verdiend. Dat moet uiteindelijk uitkomen op zo'n 50 procent van de omzet. De brexit levert naar verwachting geen problemen op, omdat Fagron maar weinig omzet uit het Verenigd Koninkrijk haalt.

Verder liet Fagron weten een overeenkomst te hebben bereikt over de verkoop van HL Technology voor 5,2 miljoen euro aan het management van die bedrijfstak. Het onderdeel, dat zich richt op de ontwikkeling, productie en introductie van onder meer precisiecomponenten en orthopedische hulpmiddelen, stond al veel langer in de etalage. De verkoop wordt naar verwachting eind dit jaar afgerond en levert een "kleine" boekwinst op.

Gerelateerde artikelen