Toezichthouder fiatteert overname FACO door Holland Pharma

De overname van drogisterijgroothandel FACO door concurrent Holland Pharma mag doorgaan. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) concludeert na uitgebreid onderzoek dat er voor winkeliers genoeg aanbieders overblijven om uit te kiezen.

De vrees bestond dat de twee groothandels samen de prijzen zouden kunnen verhogen. De consument zou zo de dupe kunnen worden van hun dominante marktpositie. Dat was voor de ACM reden de overname extra kritisch tegen het licht te houden.

In de praktijk blijkt dat evenwel mee te vallen, meldde de toezichthouder dinsdag. Er zijn meer groothandels die een compleet pakket aan drogisterijartikelen kunnen aanbieden. Daarmee is een gezonde concurrentie verzekerd.

Bovendien kunnen afnemers, waaronder de eigen ketens DIO en DA, prijsverhogingen niet makkelijk doorberekenen aan hun klanten. Daarvoor is de concurrentie van met name Etos, Trekpleister en Kruidvat te sterk. Die drie ketens hebben samen 80 procent van de markt in handen.

Om die reden liet de ACM afgelopen zomer al weten geen bezwaar te hebben tegen de overname van de DA- en DIO-winkels door Holland Pharma. Naar de effecten van de fusie op de groothandelsmarkt was evenwel nader onderzoek nodig.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen