Facebook verkoopt digitale munt aan cryptospeler

Financieel dienstverlener Silvergate Capital gaat naar aan de haal met het vroegere cryptoproject van Facebook. Meta Platforms zou 200 miljoen hebben gekregen voor het Diem-project.

Dat heeft persbureau Bloomberg onthuld, meldt op basis van ingewijden. Zelf weigeren de betrokken partijen commentaar. Het controversiële cryptoproject stond eerder te boek als Libra, maar werd later omgedoopt tot Diem. 

Silvergate Capital is een prominente speler in de cryptocurrency-industrie en was al enige tijd bij het project betrokken. Dit bedrijf zou ook de Diem-munt gaan uitgeven en de fondsen van Diem beheren.

Toen Facebook het project met meerdere partners in 2019 onthulde, zei het dat het van plan was om één mondiale digitale munt te creëren. Daarmee zou iedereen wereldwijd, dus ook mensen die geen bankrekening hebben, overal ter wereld geld kunnen overmaken met hetzelfde gemak als het versturen van een sms-bericht.

De libra, die naast de dollar ook door de euro en andere valuta's had moeten worden ondersteund, liep evenwel tegen een muur van weerstand aan. Facebook schroefde de wereldwijde plannen terug na bezorgdheid onder toezichthouders over de controle die de het bedrijf zou kunnen krijgen over het geldsysteem. Ook zou de digitale munt criminaliteit mogelijk kunnen maken en de privacy van gebruikers kunnen schaden.

(ANP)

Gerelateerde artikelen